IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Важни са бюджетът и еврозоната. Желева не е кадрова грешка*

Слабото представяне на Желева според премиера е резултат от подривна дейност на БСП

09:51 | 13.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борисов: Важни са бюджетът и еврозоната. Желева не е кадрова грешка*

Поддържане на балансирания бюджет и усилия за подготовка за влизане в еврозоната са сред приоритетите, които посочи премиерът Бойко Борисов днес в началото на първото заседание от втората сесия на 41-то Народно събрание.

Наясно сме, че има още много, което трябва да се направи, за да се смекчат ефектите от кризата, посочи Борисов.

Той отбеляза усилията на правителството за спиране на корупцията и добави, че се прави необходимото, за да се навакса изоставането в усвояването на еврофондовете, както и да осигури по-добър бизнесклимат.

Очаквам, че всички ще работите за европейското развитие на България, обърна се Бойко Борисов към депутатите.

Премиерът каза, че когато икономическите и финансовите мерки дадат резултат, ще бъде направено всичко необходимо, за да се повишат доходите на работещите в публичната сфера и на пенсионерите. 

Според министър-председателя парламентът трябва да продължи активната си работа по обсъждането на внесените от Министерския съвет законопроекти. Сред тях са промени в закона за насърчаване на заетостта, за съдебната власт, облекчаване на регулаторните режими, висшето образование и др.

През следващите месеци на изпълнителната и на законодателната власт предстои сериозна работа, свързана с подготовката и приемането на редица законопроекти, които ще подпомогнат активното ни членство в ЕС, борбата с корупцията, ускоряване на правораздаването и подобряване на бизнесклимата, посочи в заключение Борисов.

Вярвам, че ще имате волята достатъчно рано да приемете изборното законодателство, с което ще отговорим на очакването на обществото ключовите закони да се приемат обмислено и навреме, а не късно - за да се постигнат партийни, корпоративни и лични ползи, обърна се той към народните представители.

Във връзка със слабото представяне на Румяна Желева при изслушването й вчера за еврокомисар премиерът посочи, че това е резултат от подривната дейност на левицата. Нека поздравим БСП за подривната дейност, каза той в отговор на журналистически въпроси в кулоарите на парламента.

По думите му, клеветите срещу Желева са атака срещу правителството заради успехите му. Премиерът снощи е разговарял с представители на ЕНП, които са уверили Борисов, че Желева се е представила добре, че в този капан, в който са я поставили, е реагирала емоционално, но това е нормално за всеки един човек.

Бойко Борисов не смята, че е направил кадрова грешка с избора на Румяна Желева като предложение на правителството за еврокомисар. По думите му е имало по „трагични“ кандидатури от другите държави, но техните страни са ги подкрепили, вместо да ги нападат.

*Допълнено към 11:15

Още по темата:

Цачева убедена, че Румяна Желева ще стане еврокомисар

ЕП ще мисли още за кандидатурата на Желева

Има ли Желева консултантска фирма или няма?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още