IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво мислят най-активните участници във форума за БФБ и 2010 г.*

След професионалните анализатори Investor.bg даде трибуната и на хората, които инвестират своите пари на БФБ-София

11:59 | 14.01.10 г.
Какво мислят най-активните участници във форума за БФБ и 2010 г.*

След като анализаторите на фондовете и посредниците дадоха оптимистичните си мнения за 2010 г., а 72% от читателите на Investor.bg прогнозираха ръст на SOFIX за 2010 г., попитахме за очакванията им и най-активните автори в Коментари на Investor.bg. Бяха запитани над 50 коментатори, всеки с повече от 1500 мнения, основно за компаниите на БФБ-София. Зададохме им 3 въпроса: какво се случи на пазара през 2009 г., какви са очакванията им за 2010 г. и кои са техните топ 5 позиции за тази година.

Prodigal:

За българската икономика 2009 беше сравнително добра година на фона на безпрецедентния срив на международната търговия в глобален мащаб, замразения приток на капитали към региона, съпроводен със замразяване на кредитирането и критично ниски нива на доверие в началото на годината.

Предвид влиянието на горните обстоятелства и рисковете, произтичащи от тях (към които следва да се прибави и политическият риск от проведените парламентарни избори), икономиката на страната показа учудваща за мнозина (предимно международни) анализатори адаптивност на външния шок. След като през април 2009 беше достигнато дъното в макропоказателите, започна постепенно подобрение на част от тях, като България завърши годината със значително подобрен търговски дефицит, дължащ се на по-добрата динамика на износа в сравнение с тази на вноса, относително ниски нива на безработица, високо ниво на валутните резерви и стабилна и печеливша банкова система.

На база на горното очакванията ми са през 2010 да станем свидетели на постепенно подобрение на бизнес средата, подкрепено от частично възстановяване на капиталовите потоци и кредитирането. Определящо значение ще има нивото на икономическия растеж в Европа, затруднен от сериозните бюджетни дефицити, а на местно ниво способността на дружествата да постигнат оптимизация на разходите и да контролират паричните си потоци.

Що касае капиталовия пазар, за съжаление в началото на 2009 г. станахме свидетели на рекорден срив на цените на акциите, дължащ се на комбинация от фактори, сред които най-голямо значение имаха: ниската ликвидност на БФБ, неопитността на част от пазарните участници и разпродажбите на някои външни инвеститори, породени както от ликвидни проблеми, така и от неадекватна оценка на ситуацията в страната. Последвалото след март възстановяване беше ограничено в сравнение с международните капиталови пазари и особено с тези на развиващите се страни. В тази връзка при благоприятно развитие на макросредата очаквам през 2010 родните индекси да нарастват с по-голям процент от средното в региона. Фаворит са ми ликвидните позиции в сферата на финансите (двата финансови холдинга и всички банки), като не липсва потенциал и в стабилни дружества от сектори производство, земеделие и дори строителство и някои АДСИЦ. Временното отстъпление на чуждите инвеститори дава шанс на родните предприемачи да подобрят своите позиции.

С цялата условност на избора на топ 5 позиции и без да се ограничавам до тях, бих обърнал внимание на следните:

1. Еврохолд България: Голям потенциал на секторите, в които оперира, предвид ниското им ниво на развитие в България и региона. Стабилно нарастване на приходите от продажби в последните години, подкрепено от извършените успешни придобивания. Успешен бизнес модел, носещ сериозни синергични ефекти. Компетентен и активен мениджмънт. Сериозен потенциал за нарастване на цената на акцията в случай на подобрение на рентабилността в основния бизнес на холдинга и конкретно в застраховането.

2. Централна кооперативна банка: Стабилно представяне в последните години, разширение на клоновата мрежа, сериозна клиентска маса, ниско ниво на лоши кредити. Подкрепа от холдинговата структура на мажоритарния собственик. Евентуално ограничение на високите административни разходи, свързани с горепосоченото разширение на клоновата мрежа и паралелно увеличение на приходите от такси би довело до подобрение на рентабилността на дружеството.

3. Българо-Американска Кредитна Банка: Високо ниво на рентабилност, политика за разпределяне на дивидент, обезпечение на почти всички отпуснати кредити, подкрепа от мажоритаря. Компетентен мениджмънт. Високо ниво на собствения капитал.

4. Зърнени храни: Сериозни позиции в сектора, в който оперира и бъдещата му значимост. Подкрепа от холдинговата структура на мажоритарния собственик. Потенциал за увеличение на приходите от продажби при благоприятно развитие на производството на биогорива. Продължаващи сериозни инвестиции в основния бизнес на дружеството, включително придобивания.

5. Евроинс: Потенциал на сектора, в който оперира, подкрепа от холдинговата структура на мажоритарния собственик, включително синергични ефекти на ниво продажби и сътрудничество със сервизи. Възможност за сериозно подобрение на рентабилността в случай на успешно намаление на квотата щетимост и успешно управлението на резервите.

Гари

Смятам, че най-добре ще се представят компании в сектори, не толкова засегнати от кризата и със стабилна дивидентна политика. Ето моите Топ 5.

1. Софарма - много агресивно развитие и увеличено присъствие на нови пазари.
2. Каолин - естествен монополист в добива на основни суровини. Отделянето на бизнеса с фотоволтаици ще подобри резултатите, тъй като огромните капиталови разходи и съответните амортизации за завода в Силистра няма да ги има.
3. БАКБ - цената й падна много заради еднократния ефект от голямата обезценка за 10 млн., но си остава най-рентабилната банка.
4. Албена - курортът явно се справя добре в кризата и печалбата му се вдигна, а цената - не толкова.
5. Елхим - подобрява резултатите си в последните месеци, което не се отразява на цената.

Смятам, че 2010 г. ще се развие по подобие на 2009 г. Мисля, че има голяма вероятност за още един голям спад на чуждите пазари, който естествено ще се изкопира и у нас. Ако такъв не се случи, ще имаме една много скучна година и до края на декември ще тъпчем почти на едно място. Не очаквам някакво бързо възстановяване на икономиката, нито пък значими ръстове на БФБ, макар че отделни компании могат да донесат добри печалби. Ако обаче индексите бият инфлацията с 5%, ще бъде много добре. Като цяло съм песимист за пазара на акции - мисля, че ръстът ще е под инфлацията и реално инвестиращите в акции ще са на загуба.

Polki

Трейс и Холдинг Пътища в зависимост от резултатите от търговете за магистрала Тракия. Химимпорт и ЦКБ заради ликвидността и печалбите... на хартия. БЕХ, ако правителството изпълни обещанията си да листне холдинга и негови дъщерни дружества на борсата.

През 2010 г. очаквам SOFIX да стигне 800 пункта, дори до 850 и после да коригира до 700.

Императорът:

1. Булгаргаз (единствен лицензиран търговец и доставчик на газ)
2. Булгаргазтранс (монополист на газопреносната мрежа)
3. Софарма (най-добре развиващата се от водещите компании на БФБ - показва солиден ръст дори в криза, скоро ще се консолидира с Медика и Бълг. роза)
4. М+С хидравлик (компания със солидно световно реноме в своят бранш, отбелязала сериозен спад в цената си през 2008-2009, тоест има накъде да възстановява)
5. ХЕС (горе-долу по същите причини)

През 2009 г. кризата и последиците й бяха силно преекспонирани в началото на годината и борсовите индекси стигнаха нереално ниски стойности. После дойде и логичното движение нагоре, което, тъй като бе твърде рязко, бе последвано от логичен, но плавен и не много дълбок спад, формирал второто дъно на БФБ.

За 2010 година очаквам възстановяването да продължи и под комбинираното действие на реалното излизане от кризата и възстановяването на производството на повечето компании и на листването на нови атрактивни дружества борсовите индекси да направят солиден ръст - според мен SOFIX в края на тази година ще достигне около 900 пункта, възможно е и повече.

Optic:

1. Монбат
2. ОЦК
3. Трейс
4. ЦКБ
5. Химимпорт

През 2009 стигнахме дъното и отскочихме. През 2010 очаквам лек ръст на индексите или поне стабилизиране на SOFIX над 400.

Vhk:

Петте акции, които мисля, че ще растат, са и в портфейла ми. Те са Адванс Терафонд, Каолин, Неохим, Софарма, Албена. Причина да ги избера са характер на мажоритарите, монополна позиция на пазара и даване на дивидент или обратни изкупувания. Миналата година мисля, че остъргахме дъното и нива на SOFIX под 350 никога вече няма да видим. През тази година и ние, както и останалия свят, ще растем. Очаквам SOFIX да направи около 30% ръст.
 
Badboy333:

Топ 5 акции на 2010 г.:

БЕХ
Енемона
Химимпорт
Софарма
Девин

Те са в моя Топ 5 поради добър мениджмънт и управление на компаниите.

През 2009 г. пазарът в България беше силно повлиян от световната криза и поради лоша фискална политика от страна на държавата това допълнително усложни нещата и доведе до увеличаваща се безработица, несвоевременно връщане на ДДС на фирмите, неусвояване на паричния ресурс от еврофондовете, високи лихви по кредитите на фирми и граждани и т.н.

За 2010 г. очаквам подобряване на фискалната политика от страна на правителството, което включва своевременно връщане на ДДС на фирмите, усвояване на паричния ресурс от еврофондовете с цел създаване на нови работни места и намаляване на безработицата, намаляване на високите лихви по кредитите на фирми и граждани и т.н.

bertram:

Първо тези дружества, които очаквам да поставят основи за сериозни доходи и са ликвидни:

- Еврохолд - плюсовете са чиста и ясна структура на холдинга, включваща продажби на коли, лизинг и застраховане, което е предпоставка за добре печелеща структура. Условие за разгръщане на потенциала е кризата наистина да започне да отшумява.

- ЦКБ - потенциал за много ръст. Малко лоши кредити, богат холдинг зад тях. Предполагам, че ще има увеличение на капитала при мимимална цена 2 лв.

- ПИБ - Макар и рискова откъм лоши кредити, банката остава апетитна хапка за американски, китайски, немски банки, които все още не са стъпили на нашия пазар. Ако има някакви индикации за продаване на дял, тук ще има силен ръст.

Следват такива с еднократен ефект:

- Етропал - очаквам да се продаде и да донесе минимум 50% върху текуща цена (по-скоро над 100%).
- Химко - през май изтича гратисният период и нищо чудно да има сериозно движение с потенциал за 300-500% ръст.

MILOM:

Преценката ми от спекулативна гледна точка:
1. ЦКБ - тук евентуално може да се реализира най-голям скок.
2. Булгартабак и Благоевград БТ - заради приватизацията, която я чакам от 2008 г.
3. ОЦК - очаквам ръст на металите.
4. ПИБ - все си мисля за някой чужд инвеститор.
5. Химимпорт

Очаквам ръст на SOFIX до 600 към 1 юли. Ако се случат някои добри неща - стартира успешно строежът на магистрала Тракия, успешна приватизация на Булгартабак, кандидатстваме за ЕРМ-2, мисля, че тези добри новини, съчетани с финансова стабилност, ще бъдем забележими на икономическата карта на Европа.

meche_cveti93

За индексите през 2009 г. е характерна паниката през зимата, получена от фалитите в Щатите и западните пазари и спрените еврофондове и газовата криза. След наливане на кеш в ЕС , Япония и Щатите там пазарите почнаха възстановяване, което в по-малък обем се отрази и тук. Поради изборите и патовата ситуация качването на нашите индекси спря в началото на лятото и след изборите и убедителната победа на ГЕРБ скочиха рязко.

Акции на 2010 г.
Развитие и качване на цената при смяна на собственост или приватизация...
1. Булгартабак холдинг
2. Петрол АД
3. Етропал
4. Новият пул-мечта: АЕЦ, Булгаргаз, енергоразпределителни ....
5. ЦКБ

През зимата на 2010 г., при липса на отрицателни новини от западните пазари, не очаквам промяна, а при някаква по-голяма корекция на запад да ги последваме към 300-350 пункта и ако има някакво качване, то ще е през май-юни, ако кризата е свършила и няма повече да се тестват старите нива... до 650 - 700 пункта, ако се пуснат по 15% от държавните дружества, което ще принуди влизането на пенсионни фондове и чужденци и спекуланти по-активно на нашия пазар. Ако не стане приватизацията, ще завършим годината на тези нива или най-много SOFIX 500.

OK:

ТОП 5: Софарма, Монбат, Инвестор.БГ, Албена инвест, Индустриален холдинг България

През 2009 цареше страх, като основни купувачи бяха индивидуални инвеститори. През 2010 в началото може да има известен подем, но рестриктивната политика на правителството ще доведе до слабо вътрешно потребление и евентуално свиване на паричната маса. Това ще доведе до все по-ниска ликвидност на българския пазар. Много инвеститори ще насочат капиталите си към чужбина.

B.Graham

Резултатите ми през последните две години показаха, че мнението ми няма да има голямо значение. Но понеже съм фен на Инвестор-а, от самото начало ще напиша какво мисля по трите въпроса.

През 2009 г. се случи очакваното - дъното и лек "подскок'' от него. Продължаващото "излизане" на чужденците и страхът от нови загуби победиха алчността. "Обикновените" инвеститори - тези, които фактически доведоха SOFIX до върховете на 2007, не пожелаха да се "върнат" и скоро мисля, че няма да го направят. Логично повечето компании показаха влошаване на резултатите и това допълнително доведе от отдръпване на хора, гледащи фунадамента, но не склонни на кой знае какъв риск. Най-големият проблем си е същият - безобразно ниската ликвидност.

Не мисля, че 2010 ще е кой знае колко по-различна от 2009. Проблемите си остават същите. Ликвидността не мисля, че ще се промени кой знае колко. Инвеститорите ще останат доста скептични и внимателни. Ако трябва да дам прогноза - не мисля, че SOFIX ще може да пробие 600. Ако го пробие, няма да е с много.

Топ 5 акции на 2010 г. ще са компании, които са отреагирали на кризата далновидно - не са спрели с инвестициите, не са уволнили качествените си кадри заради конюктурни (за конкретната фирма) проблеми, намерили са нови ниши и пазари. Също и компании, които ще печелят държавни поръчки, макар че такива бяха очакванията и за 2008 и за 2009 г. Най-важната причина за това една компания да се представи добре през 2010 г. ще бъде доверието в мениджмънта. Много "мажоритари" продадоха доверието на инвеститорите, било за малко пакетче, било за някакъв бонус. Коректното отношение на мажоритарния акционер и менъджмънта ще е един от "ключовете от палатката" на БФБ. Колкото се отнася до 5-те топ позиции на 2010, просто ще ги изброя, без да ги подреждам по някакъв критерий:

- Фазерлес - персоналният ми любимец от много време. През първото тримесечие, както и за 2009 като цяло мисля, че ще обяви загуба, което би свалило цената на акцията още. Но резултатите би трябвало да се променят още през пролетта. Доверието в мениджмънта и коректното отношение, както и постепенното "пълнене" на ПФ и ДФ според мен ще доведе до значителен ръст през втората половина на 2010.
- БТК - солидна порция дивиденти заради продажбата на недвижими имоти. Вероятност (макар и малка) за продажба на самата компания.
- Енергоремонт холдинг - компания със стабилно положение на пазара и финанси.
- Енемона - същите причини като при Енергоремонт холдинг.
- Каолин - навлизане на нов пазар, присъствие и в чужбина и т.н.

Батя:

Топ 5 акции на БФБ:
1. Централна кооперативна банка – като бизнес се представя доста добре на фона на кризата и на фона на представянето на другите банки. Мисля, че ще отчете по-малко лоши кредити от средното за бранша. И въпреки всичко се търгува на цена, която е много под счетоводната й стойност. Това просто е пазарен дефект, породен от спешно излизащ голям инвеститор. След като той вече излезе, вярвам, че до края на годината акцията ще се търгува на Р/В над 1.

2. Еврохолд – 2010 не се очертава като много успешна за бизнеса му, поради продължаващата стагнация в продажбите на автомобили и свързаните с тях застраховане и лизинг. При очертаващото се тази година излизане от кризата обаче през 2011 и след това очаквам бърз възход на бизнеса. И тъй като Еврохолд ще излезе по-силен от тази криза, с новопридобит и по-разгърнат бизнес, вярвам, че инвеститорите още тази година ще калкулират тези очаквания в цената на акциите му

3. Спарки Елтос – очаквам с възстановяването на икономиките от ЕС поръчките към машиностроителните ни компании да нарастват. Елтос също ще излезе в по-добра форма от кризата заради придобиването на собствеността върху дистрибуторите си и консолидирането и на техните резултати. Акцията беше една от най-харесваните от институционалните инвеститори през 2007 г., при цени 17-20 лв. Мисля, че скоро те пак ще я “заобичат” и крехкото предлагане при сегашните ценови нива ще доведе до същественото им повишение.

4. Варантите на Енемона – при очертаващия се възходящ пазар през годината очаквам емисията привилегировани акции на Енемона да бъде успешна. Това, заедно с растящия бизнес на компанията, ще бъде катализатор за поскъпване на акциите й, а дори скромно поскъпване от 30-40% за годината, ще се отрази в пъти по-голямо поскъпване на варантите й, заради големия ливъридж ефект при този инструмент.

5. Алкомет – тази компания вече излезе от кризата, започна да прави ръст на продажбите си на годишна база още през декември. Подобряването на икономическото състояние на държавите, в които изнася, както и влизането в експлоатация на нови мощности и инсталации, в които инвестира през последните години месец след месец ще носят подобряване на финансовите показатели на Алкомет. “Обичта” на институционалните инвеститори, както при Елтос също е допълнителен плюс.

През 2009 г. пазарът се луташе между позитивните новини от западните пазари и “депресиращите” новини от влошаващата се родна икономическа среда. За 2010 г. вярвам, че страхът и недоверието ще намалеят значително и в края на годината по-смелите инвеститори на БФБ ще се поздравим с една наистина добра доходност.

*Мненията са с аналитичен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционни решения.

Много от инвеститорите коментират притежавани от тях ценни книжа и имат явен конфликт на интереси! Част от предположенията и прогнозите не са обосновани с определени аргументи и отразяват единствено нагласите и очакванията на конкретни инвеститори, които нагласи и очаквания е възможно да нямат нищо общо с бъдещото развитие на споменатите дружества!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 12.01.10 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още