IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Желева в защита*

На българския кандидат за еврокомисар й се наложи да се защитава не само от нападките, свързани с финансовите й дела, а и от исканията за детайли и конкретика в отговори по хуманитарни теми

19:23 | 12.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Желева в защита*

Противоречивата българска кандидатка за еврокомисар Румяна Желева отхвърли обвиненията за нередности в личния живот и финансовите си дела, заявявайки, че няма какво да крие.

Желева говори във вторник пред депутатите в Европейския парламент. Тя кандидатства за поста европейски комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи.

На задаваните й въпроси по различни хуманитарни проблеми в множество точки по света Желева даде по-скоро общи отговори, без да навлиза в подробности, упоменавайки, че евентуално в бъдещата си работа ще се съобразява с идеи от депутатите.

Тя уточни, че съгласно Лисабонския договор ще трябва да се изгради европейски доброволчески корпус, но за отделна, допълнителна хуманитарна група, която да се занимава със здравните въпроси, няма да има достатъчно средства.

Кандидат-комисарят каза още, че, ако бъде одобрена за поста, смята да посети няколко от проблемните от хуманитарна гледна точка региони, сред които Ивицата Газа и Афганистан.

Желева беше предупредена, че може да очаква множество въпроси във връзка с личния си живот заради публикации, че бизнесът на съпруга й е свързан с мафията. 

„Никога не коментирам слухове в пресата, свързани с личния ми живот: тук сме да обсъждаме планове при кризисни ситуации. Няма какво да крия.”

„Уверявам ви, че съм декларирала всичко, което е трябвало да декларирам. Можете да видите потвърждение за това от приходната агенция и финансовите институции в България.” Така Желева отговори и на обвиненията за това, че е укрила свои финансови интереси в консултантска компания, свързана с финансирани от ЕС проекти.

Наред със защитата на изрядността на личния си живот, на Румяна Желева почти й се наложи да се защитава и от някои от питащите, които изискваха повече конкретика и предложения. Така например въпросът за това как ще бъде подсигурена безопасността на хуманитарните работници по света й беше зададен няколко пъти с настояването за излагане на определени планирани мерки. 

Някои депутати дори заявиха, че не са доволни от отговорите й и искаха по-аналитични изказвания от нейна страна. 

Не мога да реша всички проблеми, предстои да се правят допълнителни анализи, подчерта обаче Желева, съгласявайки се с важността на всички теми, по които й бяха отправени въпроси.

Предстои на закрито заседание депутатите да дадат оценка на изслушването.

Запитана за пореден път за връзата си с компанията "Глобaл Консулт" по време на пресконфренция след изслушването, Желева каза, че вече няма нищо общо с тази фирма, без да уточни откога. Според българския евродепутат Антония Първанова компанията не е продадена, а само е сменено името й.

*Актуализирано към 20:10

Още по темата:

Българка срещу българка в Европарламента

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още