IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриват ГКПП Златоград – Термес на 15 януари

В понеделник беше подписано споразумение в Атина

08:36 | 12.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Откриват ГКПП Златоград – Термес на 15 януари

Заместник-министрите на външните работи на България и Гърция Марин Райков и Димитрис Друцас подписаха в понеделник в Атина споразумение за откриването на ГКПП Златоград - Термес на българо-гръцката граница, съобщи агенция АНА-МПА. Новият пункт ще бъде открит официално от премиерите на двете страни Бойко Борисов и Георгиос Папандреу на 15 януари.

Това е решение, което „отразява желанието на народите и от двете страни на границата за безпрепятствена и бърза комуникация помежду им, което да донесе съответните ползи за туризма и развитието на региона”, е заявил Друцас след подписването на споразумението.

„Преди всичко то отбелязва напредъка, постигнат от Гърция и България в трансграничното сътрудничество, както и отличното им двустранно сътрудничество, особено след присъединяването на България към евроатлантическите структури”, е отбелязал още гръцкият заместник-министър.

Инициативата за откриване на нови ГКПП датира от отдавна, но сега двамата премиери съгласуваха политическата си воля и като лидери на две страни-членки на ЕС придвижиха тези въпроси, отправяйки европейско послание към двата народа, е заявил, от своя страна, Марин Райков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още