IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 12 януари

08:20 | 12.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 12 януари

Финансисти: Намаляването на ДДС тази година е рисково
в. Новинар

Намаляването на ставката на ДДС с 0,5 процента още тази година е много рисково, заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. По думите й първо е нужно да се направи изчисление дали намаляването на приходите в държавната хазна ще бъде компенсирано чрез стимулиране на икономиката. За да се случи това нещо, трябва да се промени данъчният закон, а оттам трябва да се промени и Законът за бюджета, в резултат на което да се намалят приходите от ДДС в бюджета, заяви Стоянова.

В момента категорично няма условия за намаляване на ДДС, смята председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. По думите му бизнесът смята, че е добре ДДС да се намали, но моментът не е подходящ, тъй като финансовата стабилност на страната ни е разклатена, а приходната част на бюджета ниска. При такива резки колебания най-разумното е намаляването на ДДС постепенно с 0,5% и в никакъв случай да не се поемат подобни ангажименти откога и как, преди да се види възстановява ли се икономиката или не, каза Данев.

Работата по магистрала „Люлин” може да спре
в. Новинар

Турската фирма „Мапа Дженгиз”, която строи магистрала „Люлин”, е заплашила, че ще спре работата по магистралата. Причината е, че строителят иска общинските съветници в Перник да намалят цената за кубик депонирана пръст от изкопните работи на обекта. Очаква се аутобанът да свърже София с Перник.

От фирмата са поискали да плащат за услугата за складирана пръст 1,25 лв. вместо сегашните 1,85 лв. за кубик. Съветниците пък са поискали икономическа обосновка от компанията, но до момента такава не са получили. Очаква се да бъде договорено сваляне на стойността на депонираната земя с около 30 процента. Предвижда се да бъдат депонирани 1 200 000 кубически метра земя.

В края на миналата седмица при внезапна проверка на зам. транспортния министър Ивайло Московски на строежа на магистралата стана ясно, че има опасност страната ни да връща вече усвоени средства по програма ИСПА за изграждането на магистралата. Все още обаче не е ясно каква е сумата.

Съдът отряза Дънди за златото
в. Стандарт

Съдът отхвърли добива на злато в Челопеч. Преди Нова година тричленен състав на Върховния административен съд се е произнесъл срещу решението на МОСВ от времето на министър Джевдет Чакъров, с което е приета оценка за въздействие върху околната среда. Тя се отнася до разширение на добива на злато по нова технология, включваща използване на цианиди. Това каза за "Стандарт" Константин Дичев от коалицията "България без цианиди". Тричленният състав приел доказателствата на еколозите, че предложената нова технология за добив на злато от концесионера "Дънди Прешъс металс" не е работила никъде по света. 

София се загрижи за печалбата на маршрутките
в. Сега

Безпрецедентен жест е на път да направи Столичната община към частните превозвачи с маршрутни таксита в София. И без това символичната такса от 50 лв. месечно на кола може да падне пет пъти - на 10 лв. Предложението за преразглеждане на таксите е внесено преди време в общината от браншовите организации и се отнася за всички автобусни превозвачи и за междуградските линии на маршрутките, обясни пред "Сега" зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

"Това е разумна антикризисна мярка, с която общината ще подпомогне фирмите", твърди Христов. В противен случай те щели да бъдат принудени да вдигнат цената на билетите. Христов допълни, че сегашните такси са определени през 2006-2007 г., когато икономиката е била в подем, но сегашната икономическа криза и пускането на метрото е довело до спад на пътниците по маршрутните линии. "С намаляването на таксата ще дадем възможност на фирмите да компенсират част от загубите си заради отлива на пътници", каза зам.-кметът по транспорта. Известно е, че в този бизнес интереси имат представители на ГЕРБ. Депутатката от мнозинството Стефани Михайлова държеше 9 линии. Тя беше съдружник в друга транспортна фирма с председателя на СОС Андрей Иванов, също от ГЕРБ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още