IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Официално поемаме по пътя към еврото в края на януари

Тази година правителството чака 0,2% икономически ръст. Дянков получава повече правомощия

12:30 | 11.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Официално поемаме по пътя към еврото в края на януари

България ще кандидатства за присъединяване към обменно-валутния механизъм на еврозоната (ERM II) в края на януари, става ясно от изказване на премиера Бойко Борисов в интервю за Wall Street Journal.

Борисов обаче е разтревожен от кризата с държавните дефицити в еврозоната, която може да навреди на усилията на България по пътя към членство в еврозоната, коментира изданието.

Страната няма нужда от финансирането на Международния валутен фонд или от международните пазари на дългови книжа, за да покрие дупката в своя бюджет. Финансовото министерство ще актуализира своите икономически прогнози за 2010 г., като вече се очаква брутният вътрешен продукт да нарасне с 0,2%, спрямо досегашната прогноза за спад от 2%, допълва изданието.

Според Бойко Борисов всичко е налице, за да може България да тръгне по пътя към еврозоната до края на този месец. Той уточнява, че най-важният приоритет във външната политика на неговото правителство ще бъде именно членството в еврозоната.

Неговото изявление сложи край на спекулациите за това кога страната ще подаде официално молба за присъединяването към обменно-валутния механизъм, известен като чакалнята преди еврозоната. При него в рамките на две години стабилността на валутата на страната, както и нивото на публичния дълг, лихвените проценти и инфлацията, ще бъдат подложени на тест.

Успешното присъединяване към обменно-валутния механизъм на еврозоната може да увеличи доверието на чуждестранните инвеститори към България и да даде възможност на страната да приеме единната валута до 2013 г. преди Румъния и Унгария. Решението ще се вземе от правителствените ръководители на еврозоната и от тези на Европейската централна банка.

Със своето икономическо и фискално управление България се превърна в модел за страните в Европа. Според Найджъл Рендъл, който е анализатор на развиващите се пазари в RBC Capital Markets, опитът на България е добър учител за другите икономики в подготовката им за намаляване на разходите.

Премиерът Борисов, който спечели международно признание като намали разходите на правителството с 15%, обаче се опасява, че строгата фискална политика не е гаранция за бързото влизане на страната в клуба на единната валута, пише вестникът.

Според него задлъжнялостта на страните от еврозоната може да вдигне летвата за новите държави, които искат да приемат еврото. Не само правителството, но и местният бизнес също се опасява, че създателите на еврозоната може да изберат да консолидират съществуващите граници на валутния блок, отколкото да го разширяват, и това може да забави кандидатурата на България.

„С отделно решение, което вероятно ще бъде приветствано от пазарите, Борисов заяви, че ще разшири правомощията на министъра на финансите Симеон Дянков, за да получи по голям контрол над реалната икономика“, се казва още в материала.

Все пак, Борисов, чиито рейтинг сред избирателите се понижи през последните месеци, посочи, че усилията на правителството за гарантиране на финансовата дисциплина не са неограничени. Той допълни, че ако строгата фискална дисциплина се окаже тежък удар за населението през тази година, то страната ще трябва да преразгледа своя подход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още