IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С близо 17% падат приходите във вътрешната търговия за ноември

Търговията на едро води по спад, пониженията при продажбите на машини и неселскостопански продукти стигат 36% и 23% на годишна база

11:47 | 11.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
С близо 17% падат приходите във вътрешната търговия за ноември

С близо 17% пада оборотът във вътрешната търговия през ноември 2009 г. спрямо същия месец на предходната година, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Търговията на дребно отбелязва спад от 10,1%, като от всички наблюдавани дейности единствено в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия е отчетен минимален ръст - от 0,9%.

Намалението е незначително в търговията с фармацевтични и медицински стоки – 0,8% и в търговията с автомобилни горива и смазочни материали – 2,9%, които заедно създават около 30% от обема на оборота. Приблизително такъв дял формират и две други съставни дейности - търговията с компютърна и комуникационна техника и търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита, но при тях намалението достига съответно 23,9 и 19,8 на сто.

В Търговията на едро има намаление от 15,5%. Висок ръст се наблюдава в търговията със селскостопански суровини и живи животни, но той не може да компенсира намалението в останалите групи. При търговията с нехранителни потребителски стоки спадът е 3%, докато в търговията с машини, оборудване и части за тях и търговията с неселскостопански междинни продукти отрицателните темпове са съответно 36 и 23 на сто.

Най-голям спад е отчетен в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт – 43,1%.

На месечна база спадът във вътрешната търговия е 5,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още