IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 11 януари

08:06 | 11.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 11 януари

Обществените поръчки може съвсем да затънат в корупция
в. Сега

Вместо да затегнат контрола върху сключването на обществени поръчки, управляващите са на път да отворят нови възможности за корупция. Поправките в закона, подготвени за приемане в кабинета и публикувани на сайта на Агенцията за обществени поръчки, ще развържат ръцете на възложителите масово да газят правилата и да сключват незаконни договори срещу глоба до 2% от стойността им.

Спорната практика за запазване действието на доказано незаконни договори бе приета още през 2006 г., но сега ще стане още по-популярна, смятат експерти. През 2006 г. законодателят реши, че при обжалване възложителите не са длъжни да чакат окончателното произнасяне на съда по същество и могат да сключат съответните договори, ако Комисията за защита на конкуренцията междувременно е отказала да спре процедурата временно. Така в много от случаите договорите се обявяват за незаконосъобразни, но това по закон не спира изпълнението им. Единствената компенсация е предвидената възможност некласираните да търсят обезщетение за претърпени вреди в гражданско дело.

ЕК потвърди дело срещу България заради софийския боклук
в. Сега

Европейската комисия потвърди, че завежда дело срещу България заради нерешения все още проблем с боклука на София. Основание за това е неспазване на Директивата за отпадъците от 2006 г., която задължава страните в ЕС да създадат интегрирана система за управление на отпадъците. Потвърждението е в отговор на питане на евродепутата от БСП Илияна Йотова.

"Още първия ден, когато взехме властта, съфинансирахме завода за битови отпадъци и тръгнаха всички процедури", коментира след вчерашния конгрес на ГЕРБ премиерът Бойко Борисов. "За съжаление подобни европейски депутати само петнят името на България. Нейното правителство бойкотираше 3 г. дейността ни", каза Борисов, който минути по-рано обяви, че се е зарекъл на форума да не говори за други партии. "Тези хора, в отчаянието си, виждайки, че нищо градивно не могат да направят, ръчкат сега ЕК, като й пишат писма. Гарантирам ви, че ще се оправим с това", заключи премиерът.

Търговци рекетират фермери за оферти
в. Стандарт

На нов вид рекет са подложени фермерите, които имат спечелени проекти по европейските програми, алармират ужилени, пожелали имената им да не се цитират. Заради многото гафове по програма САПАРД, сега проверяващите от новото ръководство на фонд "Земеделие" са затегнали режима и ровят всеки документ. Срещу добрата практика обаче веднага бе изфабрикуван нов трик за изнудване на фермерите. В предишните години измамни консултанти притискаха хората от селата с искания да получат тлъста комисиона от субсидията по САПАРД срещу обещание, че съответният проект 100 процента ще бъде одобрен. Сега в рекета са се включили и недобросъвестни доставчици на земеделска техника, инсталации и други машини. За да няма далавери със завишени цени на съответното оборудване, при подаване на документите се изисква кандидатите да представят по 3 независими оферти за всеки актив на стойност над 15 000 евро.

При разглеждане на проектите експертите звънят не само на избрания доставчик, но и на пренебрегнатите, които трябва да потвърдят цените в офертите си. Някои търговци са се изхитрили и поставят условия на кандидатите, за да предоставят изискваната от фонда информация, оплакват се фермерите. Рекетът за някои сложни инсталации стигал до 100 000 лева.

БТК е продала по-голяма част от имотите си срещу обратно наемане
в. Дневник

БТК е успяла да продаде значителна част от пуснатите на пазара над 100 имота, показва справка в имотния регистър. Основно са продадени по-малки обекти - парцели, магазини, складове, сгради, но сред тях са и няколко знакови сгради в големите градове. В това число влизат сградата в София на Руски паметник с купувач турският бизнесмен Фуат Гювен, телефонните палати във Велико Търново, Казанлък и Пловдив на старозагорския предприемач Тодор Колев, както и три сгради във Варна на фармацевтичния инвеститор Веселин Марешки. След продажбата БТК наема част от сградите от новите собственици.

По оценка на брокери стойността на продадените имоти през миналата година е около 100 млн. евро. Цените на имотите са паднали средно с около 30-40% от оценката, дадена им през лятото на 2008 г., преди настъпването на кризата. Тогава "Фортън" дадоха пазарна стойност на 100 ключови имота на БТК за 281.5 млн. евро . В момента изключителен продавач е "Явлена".

Над 60 предприятия затварят заради неизпълнение на европейските норми
в. Дневник

Общо 67 месо и млекопреработватели в България не отговарят на изискванията на ЕС и ще бъдат затворени, съобщи Министерството на земеделието и храните. С решение на Европейската комисия (ЕК) до 31 декември 2009 г. беше даден преходен период за 585 месо- и млекопреработвателни предприятия в България да отговорят на европейските санитарни и хигиенни изисквания. Към края на 2009 г. неотговарящите на тези регламенти са общо 67 предприятия, отчитат от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още