IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 9 януари

09:00 | 09.01.10 г.
Преглед на печата за 9 януари

Тройната коалиция е похарчила несъществуващ излишък
в. Сега

През 2008 г. не е имало никакво рекордно преизпълнение на приходите, както се хвалеше правителството на тройната коалиция. Тогава са събрани с 616 млн. лв. по-малко данъци от заложените в закона за държавния бюджет. И на практика тройната коалиция е харчила излишък, който не е съществувал.
Това разкрива одит на Сметната палата, публикуван вчера.

България може да връща европари за "Люлин"
в. Сега

Магистрала "Люлин" няма как да бъде завършена до края на 2010 година и може да се окаже, че Европейската комисия ще поиска да връщаме обратно парите. Това съобщи вчера пред "Сега" зам. транспортният министър Ивайло Московски, след като направи проверка на обекта.
Според него от магистралата са изградени едва 38%, при положение че крайният срок за усвояване на европарите е октомври 2010 г. "Не виждам, как ще успеем в срок, след като на мястото видяхме не повече от 100-200 работници, въпреки че от турската "Мапа Ченгиз" говорят за 1000 души", обясни Московски.

ИПИ: И в кризата ще работим 5 месеца за данъци
в. Дневник

1 юни 2010 е денят, в който тази година спираме да работим за държавата и започваме да работим за себе си - по-точно в 16 часа и 23 минути във вторник (1 юни 2010).

През 2010 година българите ще работят цели 5 месеца за да си платят различните данъци и такси, тоест за да напълнят държавната хазна. Така наречения "Ден на свобода от правителството" през последните години настъпва винаги в края на месец май, но през 2010 ще прескочи до юни. Това казва Петър Ганев в най-новия брой на "Преглед на стопанската политика" на Института за пазарна икономика (ИПИ)

Фирми предлагат нереализираните проекти за екоцентрали да "изгарят" до 2 – 3 години
в. Дневник

Да се фиксира валидността на документите на проектите за зелена енергия, така че при евентуално неизпълнение на проекта друг инвеститор да може да изгражда екоцентрали на същото място. За това настояват от Асоциацията на производителите на екологична енергия (АПЕЕ), обяви пред Б&Е председателят й Велизар Киряков. Днес от асоциацията поискаха среща с правителството в писмо, адресирано до премиера и министрите на околната среда, на икономиката и на земеделието, по повод обсъжданата в последния месец идея да се наложи временна забрана за изграждане на проекти за възобновяеми енергийни източници.

1.474 млн. евро. струва проектирането на стадион "Варна"
в. Дневник

Приключи техническата фаза на проектиране на Градски стадион "Варна". Това съобщиха от пресслужбата на "Спортен комплекс Варна" АД. След полученото уведомление от проектанта "Джи Ем Пи интернешънъл" (GMP International GmbH), инвеститорът в "Спортен комплекс Варна" АД – "Химимпорт" АД, е извършил последното плащане в размер на 632 000 евро, с което общата сума за идейната и технически фази на проектиране е възлязля на 1.474 млн. евро.

Марешки купи пощата във Варна
в. Стандарт

Веселин Марешки от вчера е официално собственик на сградата на Централната поща във Варна. По негови думи сделката за апетитния имот с предишния й собственик БТК е финализирана. Цената, която е платил аптечният бос за една от архитектурните забележителности на морската столица, е между 15 млн. и 16 млн. лева, в това число данъците и таксите. Срещу тази сума Марешки става притежател на почти цялата сграда, включително и нейната модернизирана част от страната на бул. "Вл. Варненчик". Собственост на БТК остава само големият паричен салон на първия етаж в стария корпус. Компанията обаче няма да се изнася от останалите помещения, а ще плаща наем на новия собственик.

Палатите стават банки и казина
в. Стандарт

В банки и казина се превръщат повечето телефонни палати на БТК. Телекомът разпродава на парче апетитни имоти в центровете на големите областни градове и почивни станции по курортите.
Разпродажбите движи имотната агенция "Явлена". Вече са факт сделки във Велико Търново. Там бизнесменът Цанко Александров купи две сгради, които смята да превърне в търговски центрове и казино.
Водят се преговори с "Търговска банка Д" за покупката на офиса на БТК в столицата на бул. "Н.Й. Вапцаров", където преди беше кол центърът на компанията. Отново с Фуат Гювен, който е собственик на трезора, се преговаря за централната сграда на телекома на бул. "Тотлебен".

Българите в чужбина са пратили 2 млрд. лв. у нас
в. Новинар

През миналата година българските емигранти са изпратили от чужбина над 2 млрд. лв. Това сочат данни на Института за пазарна икономика. Парите отиват предимно за издръжка на близките на българите, работещи в чужбина, а не за инвестиции. Експерти обясниха, че колко точно пари пращат гурбетчиите, е много сложно да се изчисли. Една от причините е, че много от тях не превеждат средства на близките си по банков път, а ги дават на ръка. Според някои анализи българите в чужбина връщат у нас до 40 на сто от доходите си. Така през 2008 г. те са формирали между 4 и 5 на сто от БВП. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още