IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Евродепутатите изслушват кандидата ни за еврокомисар на 12 януари

В продължение на три часа кандидатите за комисари ще отговарят на въпроси по областта на техния портфейл, както и за обща компетентност

16:17 | 07.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Евродепутатите изслушват кандидата ни за еврокомисар на 12 януари

От 11 до 19 януари Европейският парламент ще проведе серия от публични изслушвания на 26-мата кандидати за членове на Европейската комисия, предложени от Съвета на ЕС и председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу. Изслушването на българския кандидат Румяна Желева е планирано да се състои на 12 януари от 17.30 до 20.30 ч. българско време, съобщиха от ЕП.

В продължение на три часа кандидатите за комисари ще отговарят на въпроси на евродепутати от ресорните комисии на ЕП, отговарящи за портфейла, предложен на съответния кандидат за комисар. Румяна Желева е номинирана за еврокомисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и борба с кризите.

Кандидатите ще бъдат оценявани по техните познания в конкретната област на техния портфейл, както и по тяхната обща компетентност, ангажираност към европейската идея, лична независимост и умение да комуникират.

След изслушванията членовете на ресорната комисия ще проведат обсъждане и ще изпратят писмени заключения на Председателския съвет (председателя на ЕП и ръководителите на политическите групи), който ще обсъди резултатите със Съвета на председателите на комисии. На този етап може да се появят искания за промени в разпределението на портфейлите или на предложения състав на Европейската комисия. През 2004 година натиск от ЕП, преди да проведе окончателното гласуване, доведе до две промени в предложения състав на комисията и до една смяна на портфейл.

ЕП ще гласува окончателно новия екип на Жозе Барозу на специална пленарна сесия на 26 януари. Номинацията на самия Барозу за втори мандат като председател на ЕК вече бе одобрена от ЕП на 16 септември 2009 г.

EП е създал интернет страница на 22 езика, посветена на изслушванията, която съдържа пълни детайли за графика и процедурите. Там са поместени и всички официални документи, свързани изслушванията, включително предварителните въпросници на ЕП и предоставените от кандидатите за комисари писмени отговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още