IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

През 2010 г. захарта ще поскъпва, житото – не

Цената на захарта на едро ще надмине 1330 лв./т, а на хлебната пшеница ще се задържи 240 лв./т в близките месеци, според прогнозите

15:50 | 07.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
През 2010 г. захарта ще поскъпва, житото – не

От основните хранителни стоки през изтеклата 2009 г. най-голямо – над два пъти, е поскъпването в Европа на захарта, сочат обобщените данни на Софийска стокова борса (ССБ).

В началото на миналата година захарта на борсата в Лондон струваше 330 долара/т, а в края на 2009 г. тя наближи 700 долара/т, което е най-високата й стойност за последните 29 години. Рязкото поскъпване се дължи основно на ниската реколта в основните страни производители и износители на захар, както и на спекулации на международните инвестиционни фондове.

В България през 2009 г. почти нямаше поскъпване на захарта на едро – цената й беше в рамките на 1280-1330 лв./т*, а на дребно увеличението на цената беше малко. Основни фактори за задържането на цената са свитото търсене на дребно, запасяването на производителите на захар с по-евтина суровина, както и изпреварващото повишение на цените у нас през 2008 г., когато в Европа те падаха.

През тази година обаче цената на захарта и у нас се очаква да се повиши, макар и с малко, тъй като нашият стоков пазар е пряко свързан с европейския, посочиха от ръководството на ССБ.

В същото време прогнозите на ССБ за цената на хлебната пшеница за 2010 г. са, че до новата реколта тя едва ли ще се покачва, тъй като около Нова година е достигнала у нас и в Европа равновесните си цени – 220-240 лв./т. За тези очаквания допринасят и първите прогнозни данни на Световния съвет по зърното за реколтата от пшеница през 2010 г., която се предвижда да е добра.

Оборотът на Софийска стокова борса в парично изражение през 2009 г. е 313 млн. лв., което е около половината от рекордния оборот през 2008 г., но в условията на икономическа криза е сравнително добър резултат, отчетоха от ръководството на ССБ. Традиционно около 90% от оборота на ССБ се формира от сключени сделки за горива. По отчетения оборот в парично изражение също традиционно най-силни са второто и последното тримесечие на годината.

Средната стойност на сключена сделка на едро на ССБ през миналата година е 457 хил. лв., докато през 2008 г. тя беше около 1 млн. лв. През миналата година обаче имаше рекорден брой сключени сделки.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още