IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанският посланик ни вижда в Шенген и еврозоната през 2013

Той обаче препоръча да не бързаме с еврозоната заради очаквания скок в цените

13:52 | 07.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Испанският посланик ни вижда в Шенген и еврозоната през 2013

Много добре осъзнаваме стремежа и нуждите на България за влизане в Шенгенското пространство и в еврозоната, за преодоляване на проблемите в енергетиката. Това заяви посланикът на Испания у нас Хорхе Фуентес на пресконференция по повод началото на испанското председателство на ЕС.

Ще се постараем при работата на ротационните председатели на ЕС - Испания, Белгия, Унгария, да постигнем максимален напредък, така че целите да бъдат достигнати към 2013 г., добави той.

Испания пое председателството на ЕС от 1 януари и е първата страна председател след влизането в сила на Лисабонския договор. Испания ще работи заедно със следващите председатели на ЕС - Белгия и Унгария.

В отговор на въпрос за посочената от него дата 2013 г. за влизане на България в Шенген и еврозоната, посланикът посочи, че трябва да се направи разлика между момента на приключване на преговорите за присъединяване и ратифицирането на документите от всички правителства на страните от ЕС.

По думите му е възможно в следващите 18 месеца да приключат всички процеси, но е възможно ратифицирането да бъде извършено на по-късен етап, което може да бъде през 2013 г.

Бих посъветвал България да не прибързва с присъединяването към еврозоната, посочи дипломатът.

Той добави, че в момента на присъединяване навлиза в обращение на еврото, което означава увеличаване на цените, а това ще се отрази неблагоприятно на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още