IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков не вижда нормативно основание за по-големи разходи в съдебната власт

Това е отговорът на искането за още 28 млн. лв. за съдебната система

11:24 | 06.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дянков не вижда нормативно основание за по-големи разходи в съдебната власт

Министерството на финансите няма нормативното основание да даде съгласие за увеличаване на разходите над одобрените за съдебната власт с чл. 2, ал. 1 от Закона за държавния бюджет на България за 2010 г. за сметка на отчетения предходен остатък в края на 2009 г.

Това се посочва в писмо на министъра на финансите Симеон Дянков до Висшия съдебен съвет във връзка с искането от съвета да бъде отпуснат допълнителен лимит в размер на 28,337 млн. лв. за сметка на преходния остатък към 31 декември 2009 година.

Редът за ползването на остатъка е регламентиран в чл. 361, ал. 5 от Закона за съдебната власт, казва финансовият министър. Всъщност става дума за ал. 4 (ал. 5 изобщо няма към този член на закона), като съгласно цитирания от Дянков текст неизползваните наличности от предходната година могат да бъдат използвани за компенсиране неизпълнение на приходите по бюджета на съдебната власт за съответната година, което обстоятелство може да бъде отчетено през последното тримесечие на годината.

Осигуряването на допълнителен лимит може да стане само чрез изпреварващо финансиране в рамките на одобрените с чл. 2 от Закона за държавния бюджет за 2010 г. разходи по бюджета на съдебната власт, допълва Дянков.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още