IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 6 януари

08:23 | 06.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 6 януари

Турция настръхна за компенсациите на тракийските бежанци

в. Сега

Дългогодишният проблем с компенсациите за имотите на тракийските бежанци обтегна отношенията между България и Турция. Преди ден министърът без портфейл Божидар Димитров обяви, че това е едно от условията за еврочленство на съседката ни. В отговор външният министър на Анкара Ахмет Давутоглу вчера препоръча на България да се въздържа от изявления, които влошават междусъседските отношения.

"Би имало голяма полза да се избягват изявления, които биха могли да влошат турско-българското приятелство", коментира вчера Давутоглу. Според него в Анкара до този момент не е пристигало никакво официално искане от София, а темата не следва да се обсъжда пред медиите.

Междуфирмената задлъжнялост застигна и застрахователите

в. Дневник

Междуфирмената задлъжнялост, която се сочи като един от големите проблеми в момента на кризата, вече засяга и застрахователни компании. Това коментираха техни представители пред "Дневник" по повод забавени плащания между дружества по застраховката "Гражданска отговорност", или т.нар. регресни искове.

"На база информацията, която имам за регресните искове, задълженията по тях не застрашават финансовата стабилност на отделни дружества и на пазара като цяло", коментира заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Емил Атанасов. По оценки на комисията в началото на 2010 г. нетните задължения на компаниите по "Гражданска" са около 9-10 млн. лв.

Според представители на бранша обаче в последните месеци задлъжнялостта по автомобилните полици е достигнала 20 млн. лв. и отделни дружества са спрели плащания през ноември и декември.

МВР склонно на отстъпки за следенето в интернет

в. Сега

МВР е склонно да се откаже от интерфейса - системата, чрез която ще може да получава данни директно от мобилните и интернет операторите при разкриване на престъпления. За това намекна вчера вътрешният министър Цветан Цветанов пред БНТ.

Цветанов за първи път заговори за вероятността да се откаже от директната връзка с интерфейса. Но с условието да се потърси възможност МВР да има в реално време необходимата информация. Според Цветанов интерфейсът би могъл да се замести примерно с приемането на "часови пояс от два часа", в който операторите да дават исканата от вътрешното ведомство информация. При отказ трябва да се предвидят строги санкции за съответния оператор.

Тютюневи компании се жалват срещу реклами на пловдивските цигари

в. Дневник

Българската асоциация на тютюневата индустрия пусна жалба срещу пловдивската цигарена фабрика "Кингс тобако" в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), показва справка в регистъра на антимонополното ведомство. Браншът обвинява предприятието в нелоялна конкуренция и незаконна рекламна кампания.

Компаниите обвиняват пловдивското дружество, че е предлагало цигарите си на "промоционални" цени върху билбордове, които по закон са забранени, и че е рекламирало изделията си чрез скрита реклама в музикални клипове.

БСП пита Борисов за винетките

в. Новинар

В писмо до премиера Бойко Борисов от БСП питат министър-председателя за конфликт на интереси при обществената поръчка за разпространението на винетки, спечелена от консорциума между СИБанк и "ВИП Секюрити". Социалистите питат Борисов не го ли притеснява фактът, че приятелката му Цветелина Бориславова участва в консорциума, спечелил поръчката, и не смята ли това за конфликт на интереси и облагодетелстване на негови близки с пари, събрани от българите.

Металургията започна годината със спад от 30%

в. Дневник

Металургичните предприятия приключиха 2009 г. със спад на производството от 30% в сравнение с 2008 г., съобщи Антон Петров, председател на управителния съвет на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ). Най-тежко засегната от започналата преди година и половина криза е тежката металургия, където намаляването на продажбите достига и до 50 на сто. По думите му е положително, че западните икономики са започнали да се възстановяват, което ще помогне и на българската металургия, която е експортно ориентирана.

Бум на дела на лихвари срещу длъжници

в. Стандарт

Бум на дела на лихвари срещу длъжници отчитат магистрати. След като банките затегнаха условията по отпускане на кредити, настъпи рязък скок на заемите между частни лица. Сега обаче се отвори работа и на частните съдебни изпълнители, които са засипани с дела от лихвари, които си търсят дадените в заем пари. В тези случаи лихварите си вадят изпълнителни листи и слагат ръка върху имуществото на длъжниците. Вече има случаи на отнети недвижими имоти и коли

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още