IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Личните лекари получават закъснелите плащания за ноември

НЗОК ще изплати 140 млн. лева за извършени медицински дейности през месеца

11:25 | 05.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Личните лекари получават закъснелите плащания за ноември

Тази сутрин Министерството на финансите преведе по сметката на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) сумата от 140,5 млн. лева, по разпореждане на зам.-министъра на финансите Владислав Горанов, съобщиха от ведомството. С получените средства НЗОК ще разплати договорените с лекарите суми.

В края на декември от Лекарския съюз алармираха, че Министерството на финансите и в частност НЗОК закъсняват с плащанията на дължимите суми към личните лекари за ноември. Беше посочено, че това не се е случвало от години. Част от личните лекари се оплакаха, че нямат средства за закупуване на консумативи и за заплати на медицински сестри.

Вчера от Лекарския съюз дори информираха, че ако дължимите суми не се изплатят до 2-3 дни, то част лекарите ще бъдат принудени да започнат да извършват прегледите срещу заплащане.

От браншовата организация изразиха и безпокойството си, че щом въпросните средства за ноември се изплащат със закъснение, то те вероятно ще бъдат взети от бюджета за здравеопазване за 2010 г., а не от този за 2009 г., както се полага, и с това ще бъдат намалени още повече средствата за здравеопазване за настоящата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още