IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КЗК: Топлофикация София и топлинните счетоводители не са договаряли цени

Производството пред КЗК беше образувано през септември 2008 г., след като комисията се самосезира

18:39 | 04.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК: Топлофикация София и топлинните счетоводители не са договаряли цени

Топлофикация София и фирмите за топлинно счетоводство не са се договаряли за повишаване на цените на услугите по топлинно счетоводство (отчитане на топломерите на домакинствата), постанови Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в свое решение от днес.

Производството пред КЗК беше образувано през септември 2008 г., след като комисията се самосезира след преглед и анализ на публикации в медиите за споразумение между Топлофикация-София и дружествата за топлинно счетоводство за повишаване цените за отчитане на топломерите, а също и по получени в комисията сигнали от потребители на топлинна енергия.

В публикациите се сигнализираше, че между Топлофикация-София и всички фирми за дялово разпределение е договорен „основен пакет услуги с еднаква цена”, като всички услуги извън „минималния пакет” се предвижда да се плащат по определена тарифа на всяка отделна фирма за дялово разпределение.

В хода на разследването КЗК е изискала становища по въпроса от Топлофикация София, фирмите за топлинно счетоводство, Министерството на икономиката и енергетиката, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и др.

Установено е, че основен дял при топлинното счетоводство в София заемат „Техем Сървисис” ЕООД с 54% и „Бруната България” ООД с 20%.

В крайна сметка комисията е стигала до извода, че няма непозволени ценови сговори, водещи до необосновано вдигане на цените за отчитане на парното отопление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още