IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН забрани рекламен материал за фондовете на Ти Би Ай Асет Мениджмънт

Основната забележка е, че посочените варианти на доходност не са сигурни, заявяват от КФН

17:34 | 04.01.10 г.
КФН забрани рекламен материал за фондовете на Ти Би Ай Асет Мениджмънт

Комисията за финансов надзор (КФН) е издала временна забрана за публикуването и разпространяването на представения рекламен материал в КФН от УД Ти Би Ай Асет Мениджмънт ЕАД с решение на Ралица Агайн, заместник-председател на комисията, ръководещ управление “Надзор на инвестиционната дейност”, съобщава регулаторният орган.

Рекламният материал, представен в КФН, е на управляваните от УД Ти Би Ай Асет Мениджмънт ЕАД колективни инвестиционни схеми, ИД Ти Би Ай Евробонд АД и договорни фондове Ти Би Ай Комфорт, Ти Би Ай Хармония, Ти Би Ай Динамик и Ти Би Ай Съкровище.

„Предвид обстоятелството, че посочените варианти на доходност в двете включени в рекламния материал таблици (инвестиране еднократно на сума от 2 000 лв. и ежемесечно на суми от 50, 100, 150, 200 и 250 лева) не са сигурни, както и за да не бъде тази информация подвеждаща, под всяка таблица следва да се направи изрично изявление, че посочените в таблицата стойности на доходност са условни и не е гарантирано, че ще бъдат реализирани“, заявяват от КФН.

Впечатление на регулатора е направил и фактът, че под заглавие „Личен спестовен план с Ти Би Ай взаимни фондове” е посочено, че „Нямате допълнителни такси за „предсрочно” прекратяване”.

Посоченото изречение е в противоречие с чл. 75, ал. 1 от Наредба № 25 за изискванията към дейността на инвестиционните дружества и договорните фондове, тъй като е възможно да заблуди потенциалните инвеститори поради заложения отбив от цената при обратно изкупуване. Цитираното изявление следва да бъде коригирано, заявяват от КФН.

На трето място в информацията за мястото, където проспектът е достъпен за публиката, не е упоменато за учредителните актове на фондовете съгласно чл. 189, ал. 2, т. 1 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), поради което в рекламния материал информацията следва да се допълни в съответствие с цитираната разпоредба, смятат от надзорния орган.

Свързани компании:

ДФ Ти Би Ай Съкровище(5TBE)

ДФ Ти Би Ай Хармония(5TBC)

ДФ Ти Би Ай Комфорт(5TBD)

ДФ Ти Би Ай Динамик(5TBB)

ИД Ти Би Ай Евробонд АД(5TBA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още