IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Законът за животновъдството вече разграничава ферма от лично стопанство

„Ферма” е животновъден обект, в който се отглеждат животни с цел добив на суровини и храни, с цел предлагане на пазара

08:02 | 04.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Законът за животновъдството вече разграничава ферма от лично стопанство

С одобрените от Министерски съвет промени в Закона за животновъдството се въвеждат няколко отделни понятия за дейността на животновъдите.

„Животновъден обект” е всяко териториално обособено място, на което се отглеждат селскостопански животни. Обектите, в които се отглеждат животни с цел добив на суровини и храни за лична консумация, се определят като лично стопанство и собствениците им нямат право да търгуват с произведените в обекта суровини и храни.

„Ферма” е животновъден обект, в който се отглеждат животни с цел добив на суровини и храни, с цел предлагане на пазара.

„Лично стопанство” е животновъден обект, в който се отглеждат животни, с цел добив на суровини и храни за лична консумация.

„Собственик на селскостопански животни” е физическо лице, едноличен търговец или юридическо лице, което притежава документи, доказващи собствеността върху животните.

„Собственик на животновъден обект” е физическо лице, едноличен търговец или юридическо лице, което притежава документи, доказващи собствеността върху обекта.

„Земеделски производител”, отглеждащ селскостопански животни, е правоспособно и дееспособно физическо лице, едноличен търговец или юридическо лице, отглеждащо животни във ферма и притежаващ необходимата квалификация за това.

Законът, в новия си вид, влиза в сила от следващата седмица при обнародването в Държавен вестник.

Промяната в действащия закон бе наложена от новите обществени, структурни и пазарни условия в страната, установени с членството ни в Европейския съюз, и бяха инициирани от неправителствения сектор в животновъдството, казват от земеделското министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още