IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анкета: Само 20% са против въвеждането на Фискално правило

Въвеждането на Фискално правило, което не позволява бюджетни дефицити бе наскоро въведено в Германия

10:51 | 05.01.10 г.
Анкета: Само 20% са против въвеждането на Фискално правило

Само 20% са въвеждането на „усмирителна риза“ на правителствата в България, която да им забрани бюджетни дефицити, показва анкета на Investor.bg с 376 гласували.

Ограничението за бюджетни дефицити, известно като „Фискално правило”, бе наскоро въведено от Германия. 56% от гласувалите в анкетата подкрепят въвеждането му, докато 24% не могат да преценят ефекта от мярката.

Подобно на фискалното правило е и правилото държавата да не сключва договори, за които няма осигурено финансиране, нещо, което в момента води до забавяне на държавни плащания към бизнеса за около 600 млн. лв. по извършени работи, а много повече подписани договори не могат да стартират поради липса на финансиране.

За да поддържа доверието в българската икономика и да влезе в еврозоната, България се нуждае не просто от стабилна фискална политика, но и от гаранции, че тази стабилност ще продължи и в бъдеще (Гърция показа, че може и да не продължи), заявява икономистът на Институт Отворено общество Георги Ангелов.

Съответно според него въвеждане на фискално правило, което ограничава харченето и не позволява бюджетни дефицити, би помогнало много. Наскоро Германия въведе подобно фискално правило и би било добре България да последва този пример (това ще помогне и да убедим Германия, че сме готови за еврозоната), смята икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 03.01.10 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още