IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гръцката Terna започва енергийната си експанзия у нас през януари?

Очаква се компанията да обяви енергиен проект за 30 млн. евро в България в началото на 2010

09:44 | 01.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гръцката Terna започва енергийната си експанзия у нас през януари?

Гръцката енергийна компания Terna Energy се очаква да обяви през януари 2010 г. инвестиция от 30 млн. евро в енергийния сектор у нас. Това сочи информация на гръцкото издание Capital.gr, цитиращо анализатори от HSBC.

По-конкретно се очаква компанията да обяви началото на строителството на вятърен парк в България, като част от проект, който се намира в процес на получаване на разрешително за строеж. Той е част от стратегията на групата да осъществи редица подобни проекти с капацитет между 20 и 50 мегавата.

Terna Energy проучва възможности за реализирането на мащабни проекти за изграждане на алтернативни енергийни източници в много страни, сред които България, Румъния, Полша, Йордания, Северна Африка, Бразилия и др.

Тя цели да изгради централи с общ капацитет от 400 мегавата до 2012 г., от които 200 мегавата ще бъдат в България и Румъния.

В началото на тази година бе съобщено, че компанията планира инвестиции на обща стойност 1,5 млрд. евро в енергийни проекти в Централна и Източна Европа до 2012 г.

Компанията е част от гръцка индустриална група GEK Terna, която има редица инфраструктурни проекти, както и проекти на пазара на имоти у нас, в Гърция и в други европейски страни.

Сред проектите й в България са строителството на ж.п. отсечката Пловдив – Свиленград, бизнес и административна сграда на пл. Македония в София, както и жилищен комплекс на бул. България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още