IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 29 декември

08:05 | 29.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 29 декември

Чужденците вече се отказват от имотите си у нас
в. Новинар

Наблюдава се тенденцията масово чужденците, които са закупили имоти у нас, да ги продават. Това заяви вчера председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти” Лъчезар Искров. Сред причините са икономическата криза, свръхзастрояването и лошата инфраструктура.

В много от случаите чужденците купуват имот, който впоследствие отдават под наем. Проблем се явява доста по-ниската от обещаната им от брокери доходност. Това доведе и до отлив на чуждестранни инвеститори в подобен род имоти, обясни Искров. Има чужденци, които са закупили имоти на значително по-високи цени и сега не могат да ги продадат дори на половин цена, тъй като търсенето е намаляло значително.

Министър размаха пръст на бизнеса да спре с уволненията
в. Новинар

Социалният министър Тотю Младенов заплаши бизнеса, че ако започнат масови уволнения на работници, правителството може да увеличи осигурителната тежест. От следващата година работодателите ще харчат два процента по-малко за осигуровки и разходи за труд за работниците си. Младенов заяви, че спестените от това намаление средства трябва да се използват така, че да се запазят работните места у нас.

Хотелите и ресторантите отчитат 30% спад по празниците
в. Дневник

С повече от 30% е спаднал оборотът на ресторантьорите в Североизточна България през празничните дни. Това отчетоха от Варненската хотериерска и ресторантьорска асоциация. Димитър Димитров, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Североизточен регион. "В сравнение с миналата година се наблюдава спад не само на работата, но и на продадените куверти за Коледните празници, каза председателят на ВАРХ Димитър Димитров. Слабо вървят и резервациите за Нова година в хотелите и вилите в региона, като по всяка вероятност се очаква българите да се запишат към 30 или 31-и декември", коментира той.

И тази година очакванията на хотелиерите и ресторантьорите са насочени към румънския пазар, от който се очаква да компенсира отлив на гости предимно в районите на Каварна, Балчик и Кранево. По думите на Димитров обаче броят на записванията все още не е ясен, тъй като са направени само резервации, без да е извършено плащане на пакетите. "Надеждата на хотелиерите е, че тази година вероятно над 80% от българите ще останат в страната, заради кризата и ще се възползват от услугите на нашите хотели", каза Димитър Димитров.

Брокери излизат в отпуск
в. Стандарт

Брокери на недвижими имоти в Русе излизат в дългосрочен следновогодишен отпуск. Повечето от агенциите хлопват кепенци до края на януари. На пръсти се броят тези, които ще отворят врати в средата на първия месец от новата година. Брокери обясняват, че традиционно януари е месецът с най-малко сделки. Тази година обаче се очаква почти 100% замразяване на пазара. Като основна причина се сочат намалените строителство и брой завършени апартаменти в кризата. Друга тенденция е строителните предприемачи сами да продават жилищата, като предлагат разсрочено плащане за следващите пет години, за което не използват посреднически услуги. Малкото обявени за продажба жилища в Русе най-вероятно ще сменят собственика си без посредничеството на брокери на недвижими имоти. От бранша съобщават, че собственици и купувачи предпочитат да извършат сделката на четири очи, за да избегнат плащане на комисиона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още