IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мораториумът върху нови проекти за ВЕИ вероятно ще е за половин година

През това време ще се определят зоните, в които строителството на такива проекти ще е забранено

15:50 | 23.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Мораториумът върху нови проекти за ВЕИ вероятно ще е за половин година

По всяка вероятност забраната за реализиране на проекти за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), намерения за която наскоро обяви МОСВ, ще трае половин година. Това съобщи след днешното правителствено заседание министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

По думите й планира се през това време МОСВ да изработи т.нар. Национален план за разпределение на ВЕИ, който на практика ще определя в кои райони на страната ще могат да се строят мощности с ВЕИ и в кои не, съобразно екологичните изисквания и най-вече тези по Натура 2000.

Караджова подчерта, че в противен случай има реалнa опасност от санкции от страна на ЕК.

Екоминистърът конкретизира, че на практика планът ще представлява карта на страната, в която ще има т.нар. „червени зони“, в който е забранено разполагането на инсталации работещи с ВЕИ, и „зелени зони“, в които това е позволено. Ще има и „жълти зони“, в които би могло да бъдат изградени само някои инсталации при спазване на строги условия.

Нона Караджова подчерта, че планът ще бъде съгласуван и с Министерството на земеделието, защото сега във връзка с бъдещи строежи на ВЕИ текат отчуждавания на земеделска земя, които невинаги са правомерни, а ние „трябва да опазваме земеделската земя, защото тя е ограничен ресурс и много трудно се възстановява“.

Разбирам желанието чрез инсталации с ВЕИ да се осигурят сигурни високи доходи за дълъг период, но трябва да се има предвид, че електроенергията от ВЕИ е много по-скъпа от конвенционалната, за което също трябва да се държи сметка, посочи Караджова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още