IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Получаващите социални помощи ще полагат обществено полезен труд

Обществено полезният труд ще бъде 15 дни месечно в съответното населено място

14:46 | 22.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Получаващите социални помощи ще полагат обществено полезен труд

Изменения в законодателството, предложени от Министерството на труда и социалната политика (МТСП), предвиждат получаващите социални помощи, (основно безработни), които са физически здрави, да полагат обществено полезен труд в населените места по местоживеене по 15 дни месечно. Това съобщи социалният министър Тотю Младенов. По думите му така се постъпва в повечето страни в Европейския съюз (ЕС).

Какви точно ще бъдат дейностите ще се определя от съответната община, но се предполага, че това ще бъде предимно нискоквалифициран труд, като например дейности по чистотата.

Друго предложение на МТСП, което се очаква да влезе в сила през 2010 г., предвижда удължаване от три на четири месеца на срока, през който държавата подпомага работници и служители, които поради икономическата криза са преминали на половин работен ден. Заявката за този вид помощ се подава от съответната фирма, като се определя и броят на заетите, които ще работят на половин работен ден.

През периода от четири месеца работодателят поема ангажимента да осигури поне минимална работна заплата на заетия, а държавата прибавя към нея 176 лв. месечно. Идеята на тази антикризисна мярка е да се запазят работни места, като държавата подпомогне съответната фирма при изплащането на възнагражденията, докато се стабилизира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още