IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Алфа Енерджи пуска първата облигация у нас с индексиране с инфлацията

Облигацията е и с различна лихва до пускането на фотоволтаичен проект в експлоатация с пълна мощност и след пълния пуск

15:09 | 22.12.09 г.
Алфа Енерджи пуска първата облигация у нас с индексиране с инфлацията

Алфа Енерджи Холдинг ЕАД e издала емисия обезпечени облигации при условията на частно предлагане с обща номинална стойност 6,173 млн. евро и срок до падежа осем години, съобщи дружеството.

Източници на Investor.bg уточниха, че това е първата облигационна емисия у нас, при която след преминаване на предварително определен инфлационен праг влиза в сила индексиране на лихвения процент чрез коефициент 0,3.

Емисията е уникална за България и с факта, че до пуска с пълна мощност на фотоволтаичния парк, който финансира, лихвата ще е 8,5%, а след пълния пуск ще е 6,5%.

Привлечените средства ще бъдат използвани за доизграждане на фотоволтаичната централа в с. Янково, Шуменско. Първите 1,7 МWp (мегаватпика) от проектната мощност са инсталирани, успешно свързани към електропреносната мрежа на E.ON и доставят електроенергия на електроразпределителното дружество. Това са 71% от общата проектна мощност. Цялата централа е с номинална мощност 2,4 МWp (мегаватпика) и ще бъде най-големият опериращ фотоволтаичен парк у нас, заявяват от Алфа Енерджи Холдинг ЕАД.

Соларната централа е изградена върху индустриален терен, върху който преди разчистването са били разположени изоставени стопански сгради и оранжерии. По този начин съоръжението не отнема от съществуващия земеделски фонд, а на практика рекултивира изоставен стопански терен.

Алфа финанс холдинг АД е собственик на Алфа Енерджи Холдинг ЕАД и в момента групата притежава над половината от общия инсталиран капацитет в България, възлизащ на около 3 МWp (мегаватпика). Дъщерни компании от групата на Алфа финанс холдинг са едни от най-значимите партньори за инженеринг, доставка и строителство (EPC Contractor). Част от групата е и единствената фабрика за производство на слънчеви панели в страната Соларпро АД, намираща се в Силистра.

Емисията ще бъде регистрирана за търговия на Българска фондова борса-София до средата на 2010 г. Броят на книжата е 6173, номиналната стойност на една облигация е 1000 евро. Банката довереник на облигационерите е Алианц Банк България АД, а водещ мениджър по сделката е инвестиционният посредник Булброкърс ЕАД.

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още