IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първите варианти за реформи в пенсионната система готови през януари

Безработицата в края на 2009 ще е 9%, през 2010 средното ниво ще е 11,4%, прогнозира социалният министър

12:41 | 22.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Първите варианти за реформи в пенсионната система готови през януари

Извършването на пенсионна реформа ще е един от основните приоритети на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) през 2010 г., заяви днес пред журналисти социалният министър Тотю Младенов.

По думите му в момента работни групи изготвят основните направления на реформата, като първите варианти ще бъдат готови в края на януари. Те ще бъдат подложени на обществено обсъждане.

Основните промени ще бъдат в посока източници на финансиране, дейности на частните пенсионни фондове, адекватност на размера на пенсиите, като постепенно ще се върви към премахване на техния таван.

Преди няколко дни заместник-министърът на труда и социалната политика Христина Митрева изрази надежда, че мултифондовете у нас ще се въведат възможно най-скоро, което ще позволи на намиращите се в предпенсионна възраст да инвестират по-консервативно, а на младите – по-рисково.

В момента над 11% от БВП отиват за пенсии, което е голямо финансово натоварване за държавата и не се знае без реформа колко може да издържи този модел на пенсионната система, каза Младенов.

Investor.bg припомня, че от следващата година се намаляват пенсионните осигуровки с 2 процентни пункта. Още преди приемането на промяната експерти предупредиха, че по този начин се натоварва допълнително държавния бюджет.

Като друг приоритет в работата на министерството ще бъде борбата с безработицата. По думите на министъра за целта основно средства ще се използват по ОП „Човешки ресурси“ като стремежът е по четирите мерки, които ще започнат през следващата година, да се усвоят 250 млн. лв.

Младенов повтори прогнозата си за равнище на безработицата в края на 2009 от близо 9%, като очакванията му за 2010 г. са за средно ниво от 11,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още