IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 22 декември

08:26 | 22.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 22 декември

Таван на цените на такситата ще спасява пътниците

в. Дневник

Транспортното министерство се опитва най-после да спаси клиентите от солените тарифи на някои таксиметрови компании, като въведе пределни цени на километър. Те ще се определят от общинските съвети, ще важат за превозвачите на съответната територия и ще се актуализират поне веднъж годишно. Това предвиждат промени в Закона за автомобилните превози, качени на сайта на ведомството за обществено обсъждане.

Задължението тарифите да се обявяват на подходящо място в автомобила не е достатъчно да бъдат защитени интересите на потребителите, смятат вносителите на промяната, според които клиентите не винаги са способни веднага да преценят услугата и да направят избор.

Металургичната индустрия се обяви против поскъпването на газа

в. Дневник

Металургичната индустрия се обяви против начина, по който се образува цената на природния газ, и против бъдещото му поскъпване от Нова година, гласи становището на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ). Според браншовиците цената в момента не се определя прозрачно, обосновано и липсва каквато и да било прогнозируемост на движението й.

Металургичните фирми потребяват около 25% от природния газ в страната, като горивото е един от основните разходи в бранша. От БАМИ настояват при определянето на новата цена и промените в Наредбата за регулиране на цените да се вземат предвид съществуващата икономическа криза и последиците за компаниите от нея.

Глобяват шефове за заледен път

в. Стандарт

Тлъста глоба ще отнесат шефовете на старозагорската фирма „Пътстрой”, която поддържа главния път между областния град и Казанлък.

Съставените актове са за нарушения на закона за движение по пътищата, а санкцията е до 1000 лв, поясниха днес от областната дирекция на МВР. В петък привечер поради заледяване на отсечката между курорта Ягода и Стара Загора пътят до града на розите е бил затворен за цели три часа.

Болниците ще осведомяват кои услуги са безплатни

в. Сега

Здравната каса ще се опита да сложи малко ред в нерегламентираните плащания в болниците догодина. От 2010 г. лечебниците ще са длъжни да обявяват на видно място услугите и консумативите, които не се плащат от здравната каса, предвижда националният рамков договор между НЗОК и лекарския съюз, подписан вчера.

При изписване всеки пациент задължително ще получава детайлна разпечатка с всички разходи за неговото лечение, включително и колко струва всяка дейност извън платените от НЗОК услуги. Освен това при постъпване и изписване от лечебното заведение при поискване хората ще получават информация за вида и обхвата на оказаното лечение.

Общината запорира сметки на фирми за неплатени данъци

в. Новинар

Столичната община ще запорира сметките на фирми, които дължат над 20 хил. лв. местни данъци и такси. Това съобщи зам.-кметът на София Минко Герджиков при представянето на бюджета на общината за 2010 г. Тази санкция ще се прилага и за дружества, които не са плащали задълженията си през последните пет години. Герджиков заяви, че са сформирани 25 екипа от местната данъчна администрация, които ще се занимават с проблемните данъкоплатци. Няма да ни стигне ресурс тези мерки да бъдат предприети към гражданите, добави зам.-кметът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още