IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансирането догодина - еврооблигации и приватизация в енергетиката

МФ и експерти се обединиха около мнението, че не трябва да взимаме пари от МВФ

19:14 | 21.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Финансирането догодина - еврооблигации и приватизация в енергетиката

Приватизация чрез борсата на държавни компании, най-вече от енергийния сектор, е една от идеите, които са били приети добре по време на проведена среща в понеделник в Министерство на финансите с участието на макроикономисти и банкери.

Целта на срещата, която беше закрита за журналисти, беше да се обсъдят възможностите за финансиране през следващата година.

„Искаме да сме максимално прозрачни по отношение финансовите механизми, които ще използваме, затова е и тази дискусия по темата за възможните форми на финансиране през 2010 г.”, казва в съобщение на финансовото министерство заместник-министърът на финансите Ана Михайлова. Участниците в дискусията са били Георги Ангелов, Емил Хърсев, Калин Христов, Момчил Андреев, Петър Андронов и Владимир Каролев.

Идеята за борсова продажба на дялове от енергийни дружества се лансира отдавна и дори е залегнала в бюджета като възможност за получаване на приходи с цел постигане на балансиран бюджет догодина. Темата обаче се обсъжда за първи път в толкова голям експертен състав и е получила широкото одобрение на анализаторите.

Участниците в дискусията са се обединили около мнението, че пикът от финансовата и икономическа криза в глобален мащаб отминава, но икономиките на отделните страни са доста инертни и част от негативните ефекти се проявяват със закъснение. Икономиката на България няма да направи изключение от това правило и затова трябва да се вземем необходимите превантивни мерки, казват финансистите.

От опциите, обект на дискусията, участниците в нея са отхвърлили категорично възможността за използване на ресурс от Международния валутен фонд (МВФ).

Финансовите експерти са разгледали и възможностите за подкрепа на реформите от международни финансови институции като Световната банка, Международната банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка. По отношение на тези финансови институции, които също са предвидени от правителството, от МФ не посочват конкретно становище на анализаторите.

На срещата са коментирани и евентуалните позитиви, както и възможните негативи от емитиране на еврооблигации. Едно от предимствата, което е обединило участниците в дискусията, е, че така ще се създаде по-справедлива и актуална цена (benchmark) на български суверенен дълг на международните пазари, което ще окаже влияние на цената на финансиране и на другите икономически субекти в страната.

Това би върнало обратно в страната ресурса на пенсионните фондове, е мнението на експертите.

Финансистите са се обединили и около възможността за насочване на емисионната политика в посока на задоволяване на вътрешното търсене на Държавни ценни книжа (ДЦК), с емисии в евро.

Според календара на финансовото министерство за 2010 г. на вътрешния пазар ще бъдат издадени през годината ДЦК за 740 млн. лв., като планираното нетно финансиране е около 150 млн. лв.

По данни на министерството към месец октомври размерът на държавния дълг възлиза на 4,76 млрд. евро, от който 1,48 млрд. евро вътрешен и 3,27 млрд. евро външен дълг, или в общият размер на държавния дълг преобладаващ е делът на външния дълг, възлизащ на 68,8%.

В структурата на държавния дълг по кредитори с най-висок дял са задълженията по облигации, емитиране на международните капиталови пазари – 32,6%, следвани от държавните ценни книжа, емитирани на местния пазар – 31,2%, задълженията към Световна банка – 16,8% и държавните инвестиционни заеми – 15,9%.

Валутният и лихвеният профил на държавния дълг са с ясно изразени и доминиращи дялове на задълженията в евро и левове – 79,4% - и на задълженията с фиксирани лихвени купони – 75,0%.

Към момента България притежава в обращение две емисии глобални облигации в евро с купон 7,5%, с падеж януари 2013 г., и в щатски долари с купон 8,25% и падеж януари 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още