IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсят средства за тютюнопроизводителите от Булгартабак

Как точно ще се използва този инструментариум и каква ще бъде сумата ще стане ясно утре, каза земеделският министър

18:05 | 21.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Търсят средства за тютюнопроизводителите от Булгартабак

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще търси възможност средствата за допълнителната премия за тютюнопроизводителите да се вземат от Булгартабак, заяви министър Мирослав Найденов след среща с представители на протестиращите край Пловдив тютюнопроизводители.

Как точно ще се използва този инструментариум и каква ще бъде сумата ще стане ясно утре, за което са насрочени нови разговори от 10,00 часа в министерството, уточни Найденов, цитиран от БТА.

Той подчерта, че няма никаква възможност хората да получат исканите от тях 160 млн. лв., тъй като по думите му няма законова основа. Хората ме разбраха и за това утре ще разговаряме за бъдещето на сектора по отношение на следващата бюджетна година и изплащането на последната разрешена от ЕС премия за реколта 2009.

Припомних на хората, че таванът за подпомагане на тютюнопрозводителите е 116 млн. лв., от които от бюджета за 2009 г. те вече са получили 108 млн. лв., допълни земеделският министър. Ако нарушим регламента на ЕС, ще се наложи да върнем средствата и допълнително ще бъдем санкционирани, каза още Найденов.

Министърът смята, че тютюнопроизводителите са били заблуждавани, че допълнителни премии могат да получат и след тази година, която според тютюневата реформа от 2004 г. е последна. До края на годината те могат да получат единствено останалите 8 млн. лв., допълни той.

Юристът на Асоциацията на тютюнопроизводителите Нина Ламбова съобщи, че протестиращите на автомагистрала „Тракия“ тази вечер ще се оттеглят в посока Свиленград. В зависимост от резултатите на разговорите утре допълнително ще се вземе решение дали ще бъде блокиран граничен пункт „Капитан Андреево“, обясни тя. Хората ще останат в протестна готовност, докато не получат писмено решение на МС за средствата, каза Ламбова.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още