IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Глоба за сайт за риболовни принадлежности за нелоялна конкуренция

КЗК наложи глоба на сайта заради неоснователно използване на името на известен производител в сектора като реклама

14:32 | 21.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Глоба за сайт за риболовни принадлежности за нелоялна конкуренция

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба на сайт за продажба на риболовни принадлежности заради неоснователно използване на името на известен производител в сектора като реклама, съобщиха от комисията.

За извършеното нарушение КЗК е определила на фирма „Иридиум“ ООД, гр. Пловдив и на нейния управител Димитър Чолаков имуществена санкция и глоба съответно от 8200 лв. и 500 лв. и е постановила прекратяване на нарушението.

През февруари тази година Чолаков е регистрирал домейн www.rapala.bg, като твърди, че 85% от продуктите, които продава чрез сайта, са произведени от финландската компания за риболовни принадлежности Rapala VMC Corpоration.

В хода на проверката на КЗК обаче това твърдение не е доказано. Наред с това в интернет съществуват редица сайтове за онлайн търговия с риболовни принадлежности, които също предлагат марката Rapala, без да ползват името на финландското дружество като част от името на магазина, се посочва в съобщението на комисията.

КЗК счита, че като е използвал за сайта си име, свързано с общоизвестна търговска марка, Чолаков е действал недобросъвестно и е увредил интересите на останалите търговци.

При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание степента на нарушението, съдействието от страна на ответника и финансовото състояние на дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още