IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Близо две трети от бизнеса смята 2009 г. за неуспешна

И за следващата година преобладава песимизмът сред бизнеса - 52 на сто от участниците в анкета на БСК очакват задълбочаване на кризата

12:49 | 21.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Близо две трети от бизнеса смята 2009 г. за неуспешна

За разлика от последните пет години, по-голямата част от бизнеса – 63 на сто, оценяват изминаващата 2009 г. като по-скоро неуспешна за тяхната дейност, показва проучване на Българската стопанска камара (БСК) сред представители на бизнеса в страната, представено от председателят на камарата Божидар Данев.

Според проучването 28 на сто от фирмите смятат, че тази година е по-успешна за тях от предходната, а за 9 на сто няма разлика в резултатите.

91 на сто от запитаните са заявили, че икономическата криза най-силно се е отразила в намаление на обема на продажбите, а при 80 на сто кризата се е отразила и в спад на производството им.

Близо три четвърти от фирмите в страната са предприели намаляване на персонала в една или друга степен, а само 9 на сто са увеличили броя на заетите. Според 96 на сто от запитаните условията за правене на бизнес в страната са се влошили, което е тежка оценка за администрацията и политическия елит, посочи Данев.

Проучването показва, че и за следващата година преобладава песимизмът сред бизнеса. 52 на сто от анкетираните очакват задълбочаване на кризата, а 45 на сто – че тенденцията към влошаване ще спре.

Като най-големи проблеми от бизнеса оценяват липсата на пазари (46 на сто), бюрокрацията (37 на сто), корупцията (35 на сто), честата смяна на нормативната уредба (31 на сто), липсата на оборотен капитал (29 на сто).

Запитаните смятат, че корупцията е най-разпространена при обществените поръчки, включително и тези за средства от еврофондовете, в съдебната система и при издаването на разрешителни. Нещо повече, почти една трета от бизнеса смята, че корупцията като цяло се е увеличила през тази спрямо предходната година, а спорд 44% от анкетираните, тя е същата.

За разлика от предходните две години бизнесът започва по-малко да разчита на европейско финансиране и през следващата година само 33 на сто от анкетираните възнамеряват да кандидатстват с проекти за еврофинансиране спрямо 55 на сто през 2009 г.

Въпреки планираните в някои области съкращения, работодателите ще се стремят да запазят квалифицираните работници и служители. 38 на сто от запитаните работодатели не смятат да променят заплатите на заетите през 2010 г., 17 на сто планират увеличение с между 10 и 20 на сто, а 3 на сто - с над 20 на сто. 42 на сто от работодателите все още не са решили дали ще вдигат заплатите през следващата година.

Съкращаване на срока за връщане на ДДС биха искали да има 89 на сто от анкетираните представители на бизнеса, задължителна регистрация по ДДС – 66 на сто, а ограничаване на възможностите на банките едностранно да променят условията по кредитите – 92 на сто.

Сред представителите на бизнеса най-висок процент одобрение среща президентската институция – 48 на сто (при 45 на сто за 2008 г.), одобрението към Министерски съвет е 14 на сто, а към Народното събрание – 15 на сто.

Най-висок спад в одобрението спрямо предходната година има към общинската администрация – до 22 на сто от 37% за 2008 г. Според Данев това се дължи на увеличаването на общинските данъци и такси.

Той прогнозира, че безработицата през следващата година ще е по-висока от официално обявената с 3-4 пункта, т.е. към края на 2010 г. може да достигне 16,4 на сто. Така заетостта в страната би достигнала нивото си от края на 2008 г. чак към средата на 2011 г.

Данев прогнозира още, че през следващата година размерът на лошите кредити ще достигне този на преструктурираните. Той допълни, че лихвите по кредитите, които в момента са в рамките на 8-13 на сто, реално, заедно с таксите и допълнителните обезпечения и застраховки, които искат банките, достигат 18 на сто, което много затруднява бизнеса.

Освен това по сведения на БСК, заяви Данев, банките в България взимат такси от фирми и граждани при преводи на суми до 50 хил. лв., въпреки че според европейска директива за такива суми не би трябвало да се взимат такси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още