IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Караджова: Наричат срещата в Копенхаген провал, аз я мисля за голяма крачка

Според министъра на околната среда и водите 2010 г. ще е година на компромисите на страните, които участват в процеса

12:26 | 21.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Караджова: Наричат срещата в Копенхаген провал, аз я мисля за голяма крачка

Форумът в Копенхаген е началото на една голяма крачка, която ще направи човечеството през следващите 10 години, заявява министърът на околната среда и водите Нона Караджова в коментар по повод участието на България на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата в Дания. Коментарът е публикуван в сайта на МОСВ.

Много хора, не само в България, а и по света, различни групи, общности, заинтересовани страни, смятат, че процесът в Копенхаген е провал. Аз съм абсолютно убедена, че това е начало на една голяма крачка, която ще направи целия свят през идните 10 години, защото всички осъзнават, че без това не може, заявява в коментара си министър Караджова.

Според нея 2010 г. ще е година на компромисите на страните, които участват в процеса. Ще се намери решение и ще се предприемат действия по т.нар. „бърз старт“ по отношение на най-уязвимите държави и на най-уязвимата част на екосистемите в света, заявява министърът.

Тя отбелязва, че България, заедно с другите страни от Европейския съюз, са изработили общ компромисен документ. В същото време страната ни има и специфични изисквания за участието си във форума - какви ангажименти ще поеме ЕС, в частност и България, като част от Общността и каква ще бъде
възможността за т. нар. банкиране на емисиите на парникови газове за периода след 2012 г.

Министърът добавя, че България е съумяла да намали значително своите емисии над поетия ангажимент по Протокола от Киото. Смятаме, че е справедливо нашата страна да се възползва от тези големи намаления, които успя да направи през този период и да можем да използваме намалените емисии на парниковите газове за изпълнение на задълженията ни след 2012 г., коментира министърът.

Въпросните намаления се дължат на многото спрени производства у нас.

Още по темата:

Несъвършено, но значимо споразумение в Копенхаген

Няма спасение за света. Пошла работа в Копенхаген

Лицемерие! На срещата за климата – 1200 лимузини, 140 самолета...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още