IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 21 декември

08:10 | 21.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 21 декември

Втората пенсия ще носи едва 100 лева
в. Сега

Втората пенсия, която частните фондове трябва да започнат да изплащат през 2023 г., ще е в скромната амплитуда от 70-120 лв. на месец при сегашното ниво на осигуровките. Това съобщиха участници във форума "Доходност на капиталовите пенсионни системи". Тази сума ще е под 10% от последната заплата на хората преди пенсиониране, а трябва да е най-малко 20%. Това означава, че ако сега не се направи нищо, българите, родени след 1959 г., няма да са заможни на старини, въпреки че задължително плащат вноски за втора пенсия.

MTG отписва 300 млн. евро заради "Нова телевизия"
в. Дневник

Компанията Modern Times Group (MTG) обяви, че заради "Нова телевизия" ще отчете в края на годината крупен еднократен разход. Става въпрос за обезценка за близо 3.361 млрд. шведски крони (почти 300 млн.евро), основна част от която (над 90%) се дължи на отписване на положителната репутация (разликата между цената на придобиване и реалната пазарна стойност - бел.ред) от придобиването на "Нова телевизия".

MTG плати 620 млн. евро за българската телевизия в средата на 2008 г. Това се равняваше на баснословното за разгара на кризата ценово съотношение спрямо печалбата й от над 30 пъти. Направената обезценка не е свързана с реалната дейност на "Нова телевизия" през тази година и не означава, че самата телевизия е на загуба.

Ръст на обезщетенията за лошо правосъдие през 2009 г.
в. Сега

2 102 304 лв. обезщетения за вреди е изплатила съдебната власт от началото на година до края на ноември. Това показва справка на Висшия съдебен съвет, поискана от "Сега". За сравнение - през 2008 г. са изплатени 1 544 630 лв. Обезщетенията са присъдени предимно за бавно и некачествено правосъдие.

Независимо от този негативен резултат на магистратите и служителите в третата власт ще бъдат раздадени премии за 24 млн. лв., икономисани от заплати през годината. Така на практика за всеки в системата ще има поне 13-а заплата. И членовете на ВСС няма да останат без награда за "цялостен принос" и ще получат 13-а и 14-а заплата, общо 5300 лв.

Руската "Сибир" започва полети от летище Пловдив
в. Дневник

Руската авиокомпания "Сибир", известна с търговската си марка S7, ще започне да лети от летище Пловдив до Москва от 25 декември. Това съобщи зам. министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев. Полетът ще е веднъж седмично до московското летище "Домодедово".

Според сайта на компанията цената на билета е от 290 до 920 евро в двете посоки в зависимост от класата. Очакванията на транспортното министерство са, че превозвачът ще увеличи честотата на полетите. В момента компанията лети веднъж седмично до Варна.

Метрото на три минути догодина
в. Стандарт

Влакчетата в столичното метро ще минават на всеки на 3,15-3,20 в пиковите часове, съобщи изпълнителният директор на метрополитена Стефан Братоев. Това ще стане в края на лятото догодина. Тогава ще пристигнат три нови мотриси, за които вече е стартирала процедура. Сега най-малкото време между два влака е 4 минути. В момента метрополитенът разполага с 21 влака, които не са достатъчни, за да се промени времевият интервал. Сега в подземната железница на ден се возят 180 хиляди души, а в студените дни миналата седмица броят им е станал 201 хиляди. Софийското метро ще работи през цялата новогодишна нощ, като влакчетата ще се движат през 20 минути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още