IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фирмите ще подават финансови отчети само на едно място

Възможностите са две – по електронен път в НСИ, задължително подписани с електронен подпис, или на хартиен носител в офисите на НАП

08:14 | 21.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Фирмите ще подават финансови отчети само на едно място

Oт догодина фирмите няма да подават годишен финансов отчет, а годишен отчет за дейността (ГОД). Това означава, че с годишните декларации за облагане с подоходен данък за 2009 г. (които се подават през 2010 г.) дружествата ще представят една и съща информация пред Националната агенция за приходите (НАП) и Националния статистически институт (НСИ).

Промяната е предвидена в Закона за корпоративното подоходно облагане и в Закона за данъка върху доходите на физическите лица.

Измененията са направени, за да се преустанови практиката дружествата да предоставят една и съща финансова информация и пред НАП, и пред НСИ. Вместо това фирмите ще могат да избират на кое от двете места да подадат годишните отчети за дейността си.

Възможностите са две – по електронен път в НСИ, задължително подписани с електронен подпис, или на хартиен носител в офисите на НАП.

Обменът на информация ще става между двете институции по служебен път. Така вместо да чакат пред две институции, за да изпълнят задълженията си и да попълват финансовите си данни в различни формуляри, фирмите ще могат да го направят или в НАП или в НСИ.

В резултат на направената промяна НАП ще използва електронната система и създадената организация в НСИ за събиране и въвеждане на данните от годишния финансов отчет в електронен вид.

Годишните отчети за дейността ще са в различна форма за различните видове дружества. Например един е образецът за едноличните търговци, друг за финансовите предприятия, трети за политическите партии и лицата с нестопанска цел. Образците на годишните отчети за дейността ще бъдат публикуван в сайтовете на НАП и НСИ до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още