IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Железопътна инфраструктура“ намалява с 20% таксите за товарни превози

В таксите вече ще се включват само разходите, възникнали директно вследствие на извършването на влаковата услуга

11:53 | 19.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
„Железопътна инфраструктура“ намалява с 20% таксите за товарни превози

Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) от 1 януари 2010 г. намалява средно с 20% инфраструктурните такси за товарните превози, съобщиха от компанията. 

С намалението техният размер се доближава до средните нива в Европейския съюз, с което се създават условия за нарастване на обема на товарните превози и за засилване на конкуренцията на транспортния пазар, посочват от НКЖИ.

По този начин, съгласно регламентите на ЕС, в таксите ще се включват само разходите, възникнали директно вследствие на извършването на влаковата услуга.

От компанията поясняват, че инфраструктурните такси, събирани от НКЖИ, включват таксата за резервация на капацитет на железопътната инфраструктура и таксата за преминаване по железопътната инфраструктура. От своя страна таксата за преминаване по железопътната инфраструктура включва таксите за използване на железния път, на електрическите инсталации, на контактната мрежа и енергоснабдителните съоръжения, и на системите за управление и сигурност на движението.

Още в началото на есента стана ясно, че НКЖИ и БДЖ са в доста затруднено финансово състояние. В средата на октомври от НКЖИ дори предупредиха БДЖ, които извършват 90% от товарните жп-превози, че ако скоро не им платят 70 млн. лв. инфраструктурни такси, ще „започнат да спират влакове“, което обаче не се случи.

В началото на декември стана ясно, че БДЖ не са издължили инфраструктурните такси, а НКЖИ е взела заем, за да плати работните заплати на работниците и служителите. В началото на 2010 г. ръководството на НКЖИ планира значителни съкращения на персонала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още