IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Спарки Елтос АД

Книжата на ловешкия производител на електроинструменти поскъпнаха с 5,2% за последните пет борсови сесии

08:42 | 19.12.09 г.
Акция на седмицата – Спарки Елтос АД

Книжата на Спарки Елтос АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата", след като акциите на дружеството поскъпнаха с 5,2% за изминалите пет търговски сесии. За периода индексът на сините чипове SOFIX отстъпи с 4,3%. 

За седмицата бяха сключени 64 сделки с акции на ловешкия производител на електроинструменти, при които бяха прехвърлени над 26 хил. лота. Само за петък книжата на Спарки Елтос скочиха с 8,4% до 2,05 лева, което дава пазарна капитализация от 34,3 млн. лева на дружеството.

Като добра новина за дружеството може да се приеме добрите данни за българския износ през октомври, обявени от НСИ през седмицата. Износът отчете 12-месечен рекорд от 1,21 млрд. евро, като се повиши с 15% на месечна база и силно забави спада си на годишна база.

През мината година Спарки Елтос генерира над 80% от продажбите си от износ.

За деветмесечието на тази година консолидираните продажби на компанията са 26 млн. лв., или с над 55% по-малко в сравнение със същия период на 2008, в резултат на което е регистрирана загуба от 8,5 млн. лева срещу печалба от 8,8 млн. лева за януари-септември 2008 г.

Спарки Елтос е единственият производител на електроинструменти в България. Продуктовата палитра на дружеството включва акумулаторни инструменти, бормашини, ъглошлифовални машини, перфоратори, фрези и триони.

Основен акционер в ловешкото предприятие с дял от близо 70% е Сапрки Груп, която притежава и русенското Спарки АД, което също е листнато на БФБ и се занимава основно с производство на заварени конструкции и индустриална техника.

Ценовите коефициенти на акциите на Спарки Елтос на неконсолидирана база са, както следва:

 

Ценови коефициенти
P/E -5,3
P/B 0,36
P/S 1,09

 

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение

Свързани компании:

Спарки Елтос АД(ELTS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още