IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

За над 3 хил. км пътища в страната няма договори за почистване на снега

Фирмите, които не са спечелили конкурсите за почистване в тези райони, обжалват пред КЗК

12:48 | 18.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
За над 3 хил. км пътища в страната няма договори за почистване на снега

Има реална опасност в близките дни над 3 хил. км пътища в страната да останат засипани със сняг, тъй като към момента няма сключени договори с фирми за тяхното почистване, каза днес министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев.

Той посочи, че по принцип трябва да се сключат договори за почистване на 88 райони, като конкурсите би трябвало да започват от пролетта на съответната година. Провеждането на конкурси тази година обаче е закъсняло, така че 66 от тях са проведени през септември. Все още не са сключени договори за почистване на 14 района в страната.

За пет района е намерено временно решение, но в 9 района, които обхващат обща пътна мрежа от около 3500 км, не са сключени дори временни договори за почистване.

Почти цялата посочена пътна мрежа се намира в района на София, Пловдив и Габрово.

Фирмите, които не са спечелили конкурса в тези райони, обжалват решенията на конкурсната комисия пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и по закон няма избрана фирма, която да почиства съответните райони, поясни Плевнелиев.

Към момента се прибягва до сключване на договори по т.нар. малка обществена поръчка, при която стойността на договора може да е до 50 хил. лв.

При силен снеговалеж обаче тези пари ще стигнат на дадена фирма само за почистването на снега за един-два дни, каза Плевнелиев.

В момента юристите в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) търсят решение на проблема, като се обсъжда вариантът с избраните фирми в деветте района да бъдат сключени договори за 10 дни, докато излезе решението на КЗК.

Общата стойност на работите по снегопочистването за тази зима се очаква да възлезе на около 35 млн. лв., съобщи Плевнелиев. Досега на МРРБ са преведени 10 млн. лв. и веднага са започнали разплащания към фирмите.

По изчисления на МРРБ за последните пет месеца ведомството е спестило общо 132,5 млн. лв., каза още Плевнелиев. Спестените средства са от предоговорени контракти на по-ниски цени по ОП „Регионално развитие“ (33 млн. лв.), предоговорени контракти в сектор ВиК (16,5 млн. лв.), от по-евтин ремонт на сградата на МРРБ (25 млн. лв.), от конкурса за винетки (45 млн. лв.), от фонд работна заплата (2,2 млн. лв.), от представителни разходи (1,2 млн. лв.) и от френския архитект Доминик Перо – 9,5 млн. лв., след като той се съгласи да получи само 300 хил. евро от поисканите първоначално 5 млн. евро за проекта за строеж на втори център на София.

Обсъждат се няколко варианта за намиране на средства за плащане на дължимите суми на държавата към различни фирми, главно строителни, каза Плевнелиев. По всяка вероятност решението как ще станат разплащанията ще се вземе на 23 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още