IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 18 декември

08:14 | 18.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 18 декември

Новият собственик на "Химко" обеща да пусне комбината през 2010 г.
в. Дневник

Химическият комбинат "Химко" ще заработи отново през октомври-ноември 2010 г. Това заяви за "Дневник" новият собственик на завода, строителният предприемач Николай Галчев. По думите му неговият холдинг "Галчев инженеринг груп" е купил неработещото от няколко години предприятие от "Ново Химко" преди около пет месеца. Позовавайки се на търговска тайна, Галчев отказа да съобщи цената, която е платил на предишните собственици.

Постигната е договореност с държавата и задълженията на комбината са разсрочени, като ще трябва да се платят през следващите 18 години, каза Николай Галчев. По думите му изплащането на задълженията трябва да започне през май 2010 г. В края на 2007 г. "Ново Химко" придоби комбината на цена от 85.7 млн. лв., равна на задълженията на врачанския комбинат към кредиторите му. Най-големите дългове на "Химко" са към "Булгаргаз", НЕК и Агенцията за държавни вземания. Галчев не уточни на колко възлизат задълженията на предприятието към момента.

МЗ няма да праща младите лекари на село
в. Сега

Лекарите, които специализират по държавна поръчка, няма да се налага да се отплащат на държавата, като работят по разпределение в райони, където няма кадри. Това предвижда промяна в наредбата за специализациите.

Преди няколко години МЗ реши да задължи лекарите, които получават специалност по държавна поръчка, да работят в места без кадри. Преди това за дълъг период държавата изобщо не плащаше специализациите на медиците. Идеята беше, че ако например лекар специализира неврология в София 4 години, след това ще е длъжен да иде да работи 4 години като невролог в малък град, в който МЗ е преценило, че няма достатъчно невролози.

Завод за обувки със заплати от 33 лева
в. Стандарт

Заплати от 33 лв. изкараха на бунт работниците от пловдивския обувен завод "Флавия". "Затънала съм в заеми от приятели и банки, как да живея с тези 33 лева", сочеше фиша работничка на средна възраст. Петдесетина души от предприятието съвсем спонтанно обявиха протест в обедната си почивка, часове след като получиха заработките си. На разпечатките на някои стояха 100 лв., а най-високото възнаграждение стигаше 170 лв. Така е, защото в момента няма поръчки, каза мениджърът на фирмата Борис Гунев. Заработеното се плаща редовно, просто работата намаля и парите са малко, допълни той. Фабриката основно прави италиански обувки на ишлеме.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още