IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ДКЕВР предлага вдигане цената на газа с 16%, на парното в София – с 10%

Комисията не изпълни обещанието си цената на парното да не се вдига по средата на отоплителния сезон

14:58 | 17.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
ДКЕВР предлага вдигане цената на газа с 16%, на парното в София – с 10%

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага в предварителното си решение, обявено днес, вдигане на цената на природния газ при продажба от обществения доставчик Булгаргаз, за първото тримесечие на 2010 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2009 г., с 15,61%, т.е. с 58,41 лв./1000 куб. м. Предложението на Булгаргаз беше, цените да се повишат със 17%.

По този начин пределната цена на природния газ при продажба за крайните снабдители и за потребителите, присъединени към газопреносната мрежа ще бъде в размер на 432,54 лв./1000 куб. м (без ДДС). Пределната цена на природния газ при продажба от обществения доставчик на потребители, присъединени към мрежи ниско налягане, собственост на “Булгартрансгаз”, по този начин се изчислява на 440,26 лв./1000 куб. м (без ДДС).

Същевременно държавната комисия предвижда и вдигане на цените на парното, което за различните топлофикации в страната е с различен по размер процент, в зависимост от размера на разходите им.

В мотивите на комисията за увеличението на цената от януари се посочва, че действащите цени на енергията на дружествата, които работят с основно гориво природен газ, са изчислени при цена на природния газ от 382,63 лв./1000 куб. м, с изключение на 2 дружества - „Доверие Енергетика” АД и „Топлофикация Разград” ЕАД. А при останалите настоящите им цени са изчислени на основата на цена на газа, с 13% по-ниска от настоящата.

В предварителното решение на ДКЕВР се предвижда цената на парното в София да стане 66,06 лв. за мегаватчас (без ДДС), при сегашни 60,36 лв. за мегаватчас (без ДДС), т.е увеличението да е с близо 10%.

Предстоящото вдигане на цените на парното по средата на отоплителния сезон е изненадващо, тъй като в края на септември, скоро след встъпването си в длъжност, председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев декларира, че дори цената на газа да се вдигне с 10-15% от началото на годината, то ще се намерят компесаторни механизми цените на топлоенергията да не вдигат, а това да стане от второто тримесечие на годината.
 
Преди около месец Семерджиев повтори това си становище, посочвайки, че и топлофикациите не биха искали да правят междинно отчитане на топломерите на гражданите, което ще платят самите абонати, освен че сметките им ще се повишат.

Миналата година ДКЕВР също възнамеряваше да повиши цените на парното от януари в София, но тогавашният министър на икономиката и енергетиката отмени решението й и цените на топлоенергията в столицата не се повишиха. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още