IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Официално: Винетките за леки автомобили за 2010 г. на същите цени

За леките автомобили с чуждестранна регистрация винетните такси остават същите, каквито са и в момента

16:06 | 16.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Официално: Винетките за леки автомобили за 2010 г. на същите цени

Винетните такси за леки автомобили и превозните средства за превоз на пътници с до 8 места остават непромени през 2010 г. Както е и в момента, цената на седмичната винетка ще е 10 лв., на месечната – 25 лв., а на годишната – 67 лв., съобщиха от пресцентъра на кабинета.

С промените в тарифата за таксите, събирани от Агенция „Пътна инфраструктура”, в нормативната уредба се въвеждат разпоредбите на Директива 2006/38/ЕС, според която в цените на винетките трябва да се отчитат екологичните характеристики на превозните средства.

Според измененията в Закона за пътищата, не по-късно от 2010 г. Министерският съвет трябва да определи таксите за пътните превозни средства, които отговарят на екологична категория Евро III, Евро IV, Евро V, ЕЕV и по-висока. Целта е да се насърчи използването на екологични пътни превозни средства, което ще доведе до намаляване на вредните емисии от автомобилния транспорт и опазване на околната среда. Очаква се с въвеждането на такъв финансов инструмент да се стимулира подмяната на остарелия автомобилен парк, което ще повиши и сигурността при пътуване.

През 2010 г. седмичната винетка за тежкотоварните превозни средства с две и повече оси, специализираните строителни машини, автокрановете, специалните ремаркета за превоз на тежки или извънгабаритни товари, които са с екологична категория Евро 0, I или II ще бъде 75 лв., месечната ще е 215 лв., а годишната 1300 лв. За същите машини, но от категория Евро III, IV, V, ЕЕV или по-висока, седмичната винетка ще е 58 лв., месечната - 165 лв., а годишната - 1000 лв.

За автобусите с над 8 места и за товарните автомобили с две оси и с екологична категория Евро 0, I или II седмичният стикер ще струва 43 лв., месечният – 117 лв., а годишният – 681 лв. За същите видове превозни средства, но от категория Евро III, IV, V, ЕЕV или по-висока седмичната винетна такса ще е 33 лв., месечната – 90 лв., а годишната – 524 лв.

Дневната винетка за всички видове тежкотоварни превозни средства, независимо от екологичната категория, ще е еднаква – 13 лв.

Таксите за превозните средства от по-високата екологична категория Евро III, IV, V, ЕЕV намаляват с 5%, а за тези от Евро 0, I или II се увеличават с 30 на сто.

За леките автомобили с чуждестранна регистрация винетните такси остават същите, каквито са и в момента. Годишната е 34 евро, месечната - 13 евро, а седмичната - 5 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още