IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Актуализираха Бюджет 2009, приключваме годината с дефицит от 0,8% от БВП

Бюджетният дефицит за тази година ще бъде 500 млн. лева

15:44 | 16.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Актуализираха Бюджет 2009, приключваме годината с дефицит от 0,8% от БВП

Народното събрание гласува днес на първо и на второ четене актуализация на Закона за Държавния бюджет за 2009 г., с която се предвижда да приключим годината с дефицит от 500 млн. лева.

Това предложение беше направено от министъра на финансите Симеон Дянков миналата седмица. Тогава той изчисли, че по този начин бюджетният дефицит ще бъде по предварителни данни 0,756% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Сета парламентът допълни текст от Закона, който предвижда кога Министерски съвет може да намали нелихвените разходи и трансферите. След актуализацията това може да стане при неизпълнението на приходите по консолидираната фискална програма (КФП) в размер, който може да доведе до отрицателно бюджетно салдо по консолидираната фискална програма в размер над 500 млн. лева.

От парламентарната комисия по бюджет и финанси отчетоха, че консолидираният бюджет най-вероятно ще приключи годината с минимален дефицит под 0,8 на сто от прогнозния БВП. Промяната се налага заради „преодоляване на натрупания дисбаланс в края на мандата на предходното правителство“.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов заяви по време на дебата в парламента, че актуализацията на бюджета трябва да бъде подкрепена, защото се е изпълнила най-мрачната прогноза, според която консолидираната фискална програма няма да събере още около 7,5 млрд. лв.

Депутатът от Коалиция за България и предишен финансов министър Пламен Орешарски посочи от своя страна, че „дисбалансът“ в бюджета в началото на мандата на новия кабинет не се дължи на политически, а на обективни фактори. Той защити фискалната политика на правителството „Станишев“, тъй като, по думите му, финансовата политика не е било възможно да се прогнозира в края на 2008 година.

„Ако лошото правителство е управлявало парите лошо, защо и общините, независими от кабинета, завършват годината с милиард и половина лева дисбаланс“, попита Орешарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още