IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ИК Галата АД на Химимпорт АД влиза в битката за най-висока цена на БФБ

Дружеството в заявило индикативна референтна цена за първия ден от търговията от 532 лв./акция

15:34 | 16.12.09 г.
ИК Галата АД на Химимпорт АД влиза в битката за най-висока цена на БФБ

Акциите на Инвестиционна компания (ИК) Галата АД ще се търгуват на БФБ-София от 23 декември 2009 г., като дружеството е заявило индикативна референтна цена за първата търговска сесия от 532 лв. на акция. Това би било най-високата цена на БФБ-София в момента и една от рекордните за БФБ-София, като изключим единичните сделки при цена от 1000 лв./бр. за книжа на Трейс груп холд АД в първите секунди от търговията с дружеството след IPO-то му през 2007 г. Секунди по-късно акциите на Трейс бяха 3 пъти по-евтини, или около 300 лв./бр.

Другият рекорд по единична цена на акция, също от 1000 лв./бр., дори при 1000 лв. и 1 десета от стотинката (1 000,001 лв.) се държи от Арко Тауърс АДСИЦ, но той е по-скоро случайност, тъй като се дължи на единствената сделка с дружеството от 19 ноември 2007 г. за общо 7 акции. Че цената от 1000 лв./бр. не приляга много на Арко Тауърс АДСИЦ показа и фактът, че наскоро дружеството увеличи капитала си при емисионна цена от 108,15 лв./акция, или 10 пъти под тази при единствената сделка.

Затова дори с цена от 532 лв./акция Инвестиционна компания Галата АД може да се бори за приза най-скъпа акция на БФБ-София за всички времена. Основен конкурент в тази битка е БТК, която през лятото на 2005 г. беше достигнала цена от 440 лв./акция преди дивидента в акции от 34 нови за всяка стара да понижи единичната цена около 30 пъти.

Друг основен конкурент за приза може да бъде Интерлоджик Имоти АД, която компания през февруари 2005 г. отчете цена от 910 лв. за акция, впоследствие имаше увеличение на капитала, което понижи единичната цена значително.

Разбира се далеч напред в класацията е Холдинг Пътища АД, които постигна единична цена от близо 50 хил. лв., както и Мостстрой АД с единична цена от 3 700 лв. преди разпределянето дивидент в акции.

Подобен приз всъщност едва ли има някакво значение за някого, тъй като акционерите се интересуват не от единичната цена, а от потенциала за поскъпване или поевтиняване, ако има възможност за къси продажби. Високата единична цена е проблем единствено за малките инвеститори, ако нямат сумата за 1 акция, какъвто е случая с Беркшир Хатауей на Уорън Бъфет, който струва десетки хиляди долари на акция, като обяснението за високата цена е, че не се търси участието на дребния инвеститор в компанията на най-богатия човек в света.

Химимпорт АД притежава 60% от капитала на Инвестиционна компания Галата АД.

Емисията е в размер на 1 000 000 лева, разпределени в 10 000 броя обикновени акции, с номинална стойност 100 лева. Тоест началната пазарна капитализация на дружеството е 5,3 млн. лв. Основната дейност на емитента е свързана с пазара на недвижими имоти, като за момента не е уточнена целта, с която се листва на БФБ-София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още