IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Губим 1 млрд. евро инвестиции при мораториум върху проекти за ВЕИ

Изчисленията са на представители на сектора, които казват, че идеята на МОСВ вече дава отрицателни сигнали към банките

11:55 | 16.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Губим 1 млрд. евро инвестиции при мораториум върху проекти за ВЕИ

Поставянето на мораториум за изграждането на мощности за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) ще е грешка, казаха днес пред журналисти от Българската фотоволтаична асоциация.

Председателят на асоциацията Никола Газдов посочи, че само възможността за това, обявена преди дни от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), е дала отрицателни сигнали към банките и инвеститорите.

Бившият зам.-министър на енергетиката Илко Йоцев, сега съдружник във фирма за строителство на фотоволтаични мощности, даде пример, че на тази фирма е отказан кредит от Райфайзенбанк, именно по тази причина.

Според изчисленията на асоциацията, в случай че сега чужди фирми с намерения за инвестиции във ВЕИ се оттеглят от страната, те едва ли ще се върнат по-рано от 4-5 години, а за периода, по изчисления на асоциацията, страната ни би загубила от тяхното оттегляне около 1 млрд. евро нереализирани инвестиции.

А що се отнася до българските фирми, започнали вече изграждането на мощности за ток от ВЕИ, част от тях със сигурност ще фалират при налагане на мораториум - макар и само за около половин година, каквито са предвижданията на МОСВ.

От друга страна, от Фотоволтаичната асоциация подчертаха, че е необходимо да се спрат проектите за ток от ВЕИ, които не отговарят на екологични или други изисквания, но не трябва да се спират всички. Газдов допълни в тази връзка, че от заявките за производство на ток от ВЕИ (вятър, слънце, мини ВЕЦ), които са за близо 12 хил. мегавата, 90% са „кухи“ и е „работа на министерството да ги отсее, но това да не става за сметка и на реалните проекти“.

На въпроси на Investor.bg от ръководството на асоциацията отговориха, че по техни сведения от страна на Европейската комисия няма сигнали, че може да ни бъдат наложени санкции във връзка с изграждането на мощности ВЕИ в райони на „Натура 2000“.

Относно т.нар. карта, за благоприятните за изграждане на мощности от ВЕИ райони на страната, която МОСВ обяви, че ще прави, от асоциацията смятат, че такава не е необходима, а всеки инвеститор би могъл сам да си прави собствени проучвания. Преди известно време производители на електроенергия от вятър обаче коментираха, че такава карта ще им е полезна, защото въпросните проучвания струват скъпо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още