IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР обмисля дали да финансира ТФЕЦ-а на Енемона

Строителството на централата ще струва около 120 млн. лева, а дружеството търси заем от банката, който да финансира приблизително 70% от стойността на проекта

10:25 | 16.12.09 г.
ЕБВР обмисля дали да финансира ТФЕЦ-а на Енемона

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) може да отпусне заем на Енемона за строителството на топлофикационната електроцентрала (ТФЕЦ) на биомаса в Никопол, се казва в съобщение на банката.

„Става дума за заем, който да финансира около 70% от инвестицията в централата, изграждането на която ще струва около 120 млн. лева“, обясни за Investor.bg Борис Петлов, изпълнителен директор на ТФЕЦ Никопол.

По думите му решението на ЕБВР дали да бъде отпуснат заемът ще бъде взето през април.

Миналата година Енемона получи сертификат клас „А“ за проекта от Агенцията за инвестиции. Тогава строежът на централата се оценяваше на около 100 млн. лева.

Петлов допълни, че подготвителните работи за изграждането на централата се планира да започнат в края на следващата година, а самото строителство ще отнеме около 30 месеца.

Според нетехническо резюме на проекта, с който  Енемона е кандидатствала за заема от  ЕБВР, централата ще работи в продължение на около 25 години. Тя ще изгаря около 300 тона слама на ден, или 110 хил. тона годишно като произвежда 15 MW електричество.

Ако централата произвежда пара за продажба, то тя би била в състояние да произведе до 7 тона пара на час (до 9,37 MW). Тя ще може да доставя топла вода до 11,2 MW. Централата също ще може да приеме до 20% дървесни отпадъци.

Днес все още няма търговия с акциите на Енемона. Книжата на дружеството губят 21,6% до цена от 9,05 лева за последните три месеца, което дава пазарна капитализация от 108,5 млн. лева.

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още