IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Възможно е поскъпване на парното със 7-8% от януари, прогнозира ДКЕВР

От Булгаргаз искат поскъпване на газа със 17 на сто от началото на следващата година

13:06 | 15.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Възможно е поскъпване на парното със 7-8% от януари, прогнозира ДКЕВР

Възможно е да има минимално увеличение със 7-8% на цените на парното от началото на 2010 г., прогнозира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Постъпилото миналата седмица заявление от „Булгаргаз“ до регулатора е с искане за увеличение на цената на природния газ от 1 януари 2010 г. със 17,02%. В момента се проверяват всички ценообразуващи параметри и най-рано до два дни ще е ясно каква надценка ще бъде приета, каза Семерджиев, цитиран от БТА.

Ще се стремим да омекотим ценовия удар на природния газ върху топлофикациите, но има обективни причини, които налагат повишение на цената на синьото гориво и това са котировките на петрола, коментира той.

Семерджиев посочи, че са предприети стъпки за промяната на наредбата за ценообразуване на природния газ и, ако промените се приемат, цените ще могат да се приемат по оптимален вариант и
това ще позволи цената на синьото гориво от 1 януари 2010 г. да бъде увеличена минимално, а впоследствие „Булгаргаз“ да бъде компенсиран. В момента наредбата е съгласувана и предстои да се
обсъди на тристранния съвет, каза Семерджиев.

Според Семерджиев предложението на „Булгаргаз“ за увеличение на цената е изготвено коректно в
повечето ценови компоненти и, според разчетите на ДКЕВР, нормалното постъпване на газа спрямо котировките на петрола трябва да е между 10-15%.

Семерджиев каза, че в искането за увеличение на цената „Булгаргаз“ изчислява и своята надценка от 3%. Ако тя бъде извадена, цената на синьото гориво ще се увеличи с 14 на сто, посочи Семерджиев. След проверка от наша страна може и процентът на увеличение да падне още, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още