IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 15 декември

08:28 | 15.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 15 декември

Конфликтът на интереси ще вади от властта за една година

в. Дневник

Уволнен заради конфликт на интереси държавен служител няма да има право да заема публична длъжност за една година. На представителите на властта се забранява да получават доходи от собственост в офшорни зони. Това предвиждат промените в Закона за предотвратяване и разкриване на конфликта на интереси, подготвени от Министерството на правосъдието. Поправките, с които "Дневник" разполага, скоро ще бъдат внесени в Министерския съвет.

Сегашният закон забранява на заемащите публична длъжност да участват по европейски проекти и в обществени поръчки 12 месеца след като са напуснали поста си независимо от причината. За същия срок те нямат право да работят във фирми, свързани с работата им в администрацията.

Доверието към правителството спада

в. Дневник

Сериозна ерозия в доверието към колективните институции на властта и същевременно и продължаващо доверие към премиера Бойко Борисов - това са двете ключови тенденции, очертани от мониторинга на обществено-политическите нагласи на социологическата агенция "Алфа рисърч", проведен между 3 и 10 декември 2009 г.

Пет месеца след масовата електорална подкрепа на изборите за ГЕРБ и сформирането на негово самостоятелно правителство доверието към основни институции на представителната власт бележи съществен спад. Най-силна е негативната тенденция в отношението към парламента, чието одобрение намалява три пъти. То се стопява от 45% през август до 17% в началото на декември.

И комисията за личните данни има притеснения за електронното следене

в. Дневник

На среща в понеделник на парламентарната вътрешна комисия с неправителствени организации, представители на МВР и Комисията за защита на личните данни всички с изключение на вътрешното министерство са изразили притеснение от прекия и постоянен достъп на МВР до електронните комуникации. Това научи "Дневник" от участници в срещата. Достъпът на специализираната Дирекция за оперативно-технически операции в МВР ще се осъществява чрез интерфейс, предвиждат поправките в Закона за електронните съобщения.

Още нискотарифни компании идват у нас

в. Новинар

От следващата година на софийското летище кацат две нови нискотарифни авиокомпании, е съобщил вчера шефът на летището Пламен Станчев. За австрийския превозвач "Ники", който ще обслужва една от най-натоварените дестинации - София-Виена, се знае от няколко месеца. Полетите започват от 1 февруари и ще се извършват 6 пъти седмично. Цената на билета в едната посока започва от 11 евро без таксите, които са около 28 евро.

Другата нискотарифна авиокомпания, която идва у нас, е датската "Кимбър Стърлинг". "Стърлинг" извършваше полети от Бургас до Копенхаген преди фалита си тази година, когато "Кимбър Еър" я купиха. Сега от софийския аеропорт чакат "Кимбър" да потвърди заявката си, че започва да лети от София до Копенхаген през лятото на 2010.

Нов закон връща старата такса "мощност" за парното

в. Сега

Премахнатата преди 4 години след обществен натиск такса "мощност" за парното е на път отново да се върне с готвените от правителството промени в енергийния закон, научи "Сега". В сряда Министерският съвет ще приеме проектозакона, предлаган от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, с който се премахва сегашната еднокомпонентна цена на парното. С това топлофикациите получават възможност да въвеждат и различни видове тарифи според сезона и според потреблението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 15.12.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още