България, която е вторият най-голям производител в света на гъши дроб след Франция, предвижда тази година да произведе между 2100 и 2200 тона от този продукт, съобщава АФП, позовавайки се на местни производители.
През миналата година продукцията на страната ни е била 2006 тона, а през 2007 – 2214 тона.
При изпълняване на оптимистичната прогноза за продукцията за 2009 растежът спрямо миналата година би бил близо 10%.
Според производителите световната финансова и икономическа криза не е имала голям ефект върху този сектор. Повече е пострадало производството през 2007-2008 г. заради сушата тогава.
Като основно предимство за българското производство пред френското е ниската цена на работната ръка – около четири пъти по-евтина от тази във Франция.
Според френски фирми все още има предразсъдъци относно произхода на продуктите и притеснения за тяхното качество, но тези опасения значително са намалели.


Румен Радев приема още две партии утре
"ДПС-НН": Охраната на Пеевски е от четирима служители на НСО, автомобилът е на партията
Хороскоп за 18 декември 2025
АГ-Варна получи дарение за отделението по неонатология
11 са камерите, поставени в тоалетните на 138 СУ
TotalEnergies не се интересува от активите на Лукойл
TotalEnergies: Диверсификацията е най-важната поука от руската история
TotalEnergies: Силно сме ангажирани със САЩ
TotalEnergies: Газ и ВЕИ ни трябва да центровете за данни
TotalEnergies: Търсенето на петрол продължава да расте
Главният дизайнер на Mercedes напуска
Нова технология разпознава пияните шофьори зад волана
Отмяна на забраната на ДВГ – какво означава това за шофьорите?
Ford обяви промени в стратегията и отписа 20 милиарда долара
Нов картел разтърси автомобилната индустрия в Европа
Окончателно: НС прие удължителния бюджет
Издадоха червена бюлетина на заподозрения за изчезването на 25 кг злато и 55 кг сребро от съд в Истанбул
Еднодневната винетка ще бъде въведена от 3 февруари 2026 г.