България, която е вторият най-голям производител в света на гъши дроб след Франция, предвижда тази година да произведе между 2100 и 2200 тона от този продукт, съобщава АФП, позовавайки се на местни производители.
През миналата година продукцията на страната ни е била 2006 тона, а през 2007 – 2214 тона.
При изпълняване на оптимистичната прогноза за продукцията за 2009 растежът спрямо миналата година би бил близо 10%.
Според производителите световната финансова и икономическа криза не е имала голям ефект върху този сектор. Повече е пострадало производството през 2007-2008 г. заради сушата тогава.
Като основно предимство за българското производство пред френското е ниската цена на работната ръка – около четири пъти по-евтина от тази във Франция.
Според френски фирми все още има предразсъдъци относно произхода на продуктите и притеснения за тяхното качество, но тези опасения значително са намалели.