IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Междуфирмената задлъжнялост ще надхвърли 100 млрд. лв. в края на 2009

Oбщата задлъжнялост, включително задълженията на финансови институции, в началото на 2010 г. се очаква да бъде около 200 млрд. лв.

12:01 | 14.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Междуфирмената задлъжнялост ще надхвърли 100 млрд. лв. в края на 2009

Междуфирмената задлъжнялост в края на тази и началото на следващата година ще надмине 100 млрд. лв. по предварителни данни, прогнозира днес на пресконференция председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

Според данните на камарата общата задлъжнялост, в която се включват и задълженията към финансови институции, в началото на 2010 г. ще бъде около 200 млрд. лв.

По официални данни междуфирмената задлъжнялост към 1 януари 2009 г. е била близо 90 млрд. лв., а общата – 160 млрд. лв.

Към 1 януари 2009 най-големи са били задълженията на фирмите в търговията (37,6 млрд. лв.), строителството (21,6 млрд. лв.) и недвижимите имоти (19,3 млрд. лв.).

Като цяло в структурата на задълженията на предприятията в началото на годината задълженията им към финансови институции са близо 33 на сто, към свързани предприятия – близо 21 на сто, а към доставчици – 18,2 на сто.

В общата задлъжнялост към началото на тази година данъчните задължения на фирмите са 3,9 млрд. лв.

От БСК предлагат няколко мерки за подобряване положението на икономиката. На първо място това е ускоряване на разплащанията по обществени поръчки на държавата към фирмите, които по изчисления на камарата са около 2 млрд. лв. Друга мярка е ускоряване на разплащанията по проекти към еврофондовете.

Препоръчва се още и ускоряване на приватизационните процедури.

Данев коментира, че част от строителните фирми, които са свършили работата по дадена обществена поръчка, не я фактурират, защото трябва да плащат ДДС, а държавата още не се е разплатила по предишни договори с тях.

Според БСК е възможно най-рано през второто тримесечие на следващата година да имаме нулев, а не отрицателен ръст на БВП, което ще е индикатор, че започваме да излизаме от кризата.

На въпрос на Investor.bg как ще коментира, че МРРБ се отказа миналата седмица от договори със строителните фирми за 160 млн. лв., по които строителните работи още не са започнали, Данев заяви, че по принцип сигурно има клаузи в договорите, които позволяват това да стане, но от друга страна, тъй като бизнесът е разчитал на тези средства, е възможно през следващата година да има фалити на фирми, особено на по-малки, което ще се върне „на гърба на държавата чрез повишаване на безработицата“.

Данев припомни, че от БСК са предложили въвеждане на стенд-бай гаранция в размер на до 2 млрд. лв. за банковите институции. Друго вече обявено предложение на БСК е държавата да гарантира депозитите на граждани до 100 хил. лв. само при годишна лихва по тях до 5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още