IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 14 декември

08:25 | 14.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 14 декември

Най-ефективният бизнес е ударен най-силно от кризата

в. Дневник

Производителността на българската икономика намалява за трето поредно тримесечие, защото кризата е засегнала най-вече продуктите с висока добавена стойност, а и в опита си да запазят персонал работодателите са съкратили по-малко хора в сравнение със свиването на дейността им. Това показа допитване на "Дневник" сред браншовите работодателски организации.

През третото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП), произведен средно от един зает, е с 1.8% по-малко в сравнение със същите месеци на 2008 г. Според изпълнителния директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгений Иванов спадът не означава, че икономиката е станала по-неефективна.

"Намаляването се дължи на спирането на високотехнологични мощности в редица отрасли, тъй като заради свиването на пазарите предприятията нямат поръчки", коментира той пред "Дневник".

България рискува евросанкции и за мръсния въздух

в. Дневник

България рискува още една наказателна процедура от Европейската комисия - за мръсния въздух в 23 града. Това стана ясно в края на миналата седмица, когато ЕК обяви, че няма да се съобрази с исканото от София удължаване на срока за изпълнение на нормите за фин прах във въздуха. България се беше ангажирала да ги покрие до присъединяването си към ЕС, но към днешна дата 23 населени места все още са далеч от тях. Комисията е отхвърлила внесеното в началото на тази година искане за отсрочка до юни 2011 г. заради непълноти в придружаващата го информация.

ОЛАФ проверява търга за сероочистките в ТЕЦ "Марица-изток 2"

в. Дневник

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) e започнала проверка на търга за избор на изпълнител на сероочистките на пети и шести блок в ТЕЦ "Марица-изток 2", съобщиха за "Дневник" от Европейската комисия (ЕК) и ОЛАФ. От службата отказаха подробности за разследването.

През миналата година ТЕЦ "Марица-изток 2" избра италианско-китайския консорциум "Идреко - Инсигма" за изпълнител на строителството. То се финансира с 34 млн. евро заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), 36.1 млн. евро от програма ИСПА и средства от централата.

Неплатена глоба блокира кредит

в. Стандарт

Ако имате дори една неплатена глоба на КАТ, няма да можете да вземете ипотечен кредит от банка. Това ще станe от началото на 2010 г., след като Агенцията за държавни вземания се влее в Националната агенция за приходи.

От следващата година данъчните ще отговарят и за принудителното събиране на всички дългове към държавата, общините, както и към всички служби и органи в страната. За да се вземе ипотечен кредит, банките изискват удостоверение от НАП, че гражданинът не дължи данъци. Сега служителите на НАП проверяват данните в компютъра и ако кандидатът за банков заем съвестно си е плащал данъците, издават необходимото удостоверение.

Млади фермери готови да съдят фонд „Земеделие“

в. Сега

20 млади фермери от Хасковско се заканиха да заведат дела срещу фонд "Земеделие", който вече трети месец не им плаща субсидии за одобрени проекти по Програмата за развитие на селските райони. Всички те имат договори именно по перото "млад фермер", които бяха подписани на 24 септември т.г. от премиера Бойко Борисов в Стара Загора и трябваше да получат субсидии от 12 500 евро.

"Нито един от тях не е взел пари", отсече кметът на с. Книжовник Наско Колешев. По думите му вместо субсидии им изпратили три проверки. Не било открито нито едно нарушение.

Австрийци ще градят в София офис сграда за 12 млн. евро

в. Новинар

Австрийската компания Sparkassen Immobilien планира да изгради в столицата офис сграда за 12 млн. евро, съобщиха от компанията. Предвижда се имотът да бъде завършен до 2013 година. В момента компанията има и друг проект в София - изграждането на малка офис сграда с площ 5000 квадратни метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още