IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват пореден силен аукцион на ДЦК

Фактори за засиленото търсене са: ликвидност, добро съотношение доходност/риск и големите обеми, които предстои да се падежират в началото на 2010

12:34 | 11.12.09 г.
Очакват пореден силен аукцион на ДЦК

Последният за годината аукцион на държавни ценни книжа (ДЦК), който ще се проведе следващия понеделник, отново ще привлече силен интерес и предложеното количество ще бъде презаписано, коментират дилъри.

БНБ ще предложени петгодишни книжа от емисията с падеж на 18 февруари 2014 г. в обем от 30 млн. лева.

„Очаквам пореден силен аукцион въпреки сравнително голямото предлагане от страна на МФ в този сегмент от кривата през последните 2 месеца“, коментира за Investor.bg Мартин Търпанов, дилър в Сосиете Женерал Експресбанк. Той припомни, че от октомври до момента са емитирани общо 150 млн. лева средносрочни ДЦК.

„Покритието ще бъде в рамките на 2-2,5 пъти, а доходността 4,75-4,90%. Възможно е доходността допълнително да се понижи от факта, че в началото на седмицата беше намалено количеството предложено за покупка чрез състезателни поръчки (от 70% на 50% от общото предложено). Това допълнително би мотивирало основните участници на пазара – банките, които на този аукцион могат да участват за собствена сметка само със състезателни поръчки, да предложат по-високи цени и съответно по-ниски доходности, особено първичните дилъри, които в момента са в процедура за избор за следващата 2010 г.,“ допълни Търпанов.

„Основните фактори за засилено търсене на ДЦК обаче остава отличната ликвидност на банковата система, доброто съотношение доходност/риск, което в момента предлагат и големите обеми, които предстои да падежират през първото тримесечие на следващата година, допълни той.

Според друг дилър, потърсен от Investor.bg, интересът ще е далеч по-малък в сравнение с предходните аукциони, тъй като пазарните участници в момента предпочитат книжа с по-близък падеж.

Въпреки това аукционът ще буде успешен и ще има презаписване, като доходността ще бъде около 4,90 -5,10%, каза дилърът, който предпочете да остане неназован.

На предходния търг за част от емисия 5-годишни ДЦК с падеж 18.02.2014, проведен на 28 октомври, постигната доходност бе 5,1%, а коефициентът на покритие – 2,73.

На търга, проведен в началото на тази седмица, на който бяха предложени 5-годишни ДЦК в обем от 30 млн. лв от емисията с падеж на 24 януари 2012 г., бе постигната доходност от 4,1% при презаписване от над три пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още