IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Fitch понижи рейтингите на Пощенска и ОББ*

Действието е следствие от понижените оценки на гръцките банки-майки, перспективата пред финансовите институции обаче остава стабилна

17:00 | 10.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Fitch понижи рейтингите на Пощенска и ОББ*

Рейтинговата агенция Fitch понижи кредитните рейтинги на две от гръцките банки у нас – Юробанк И Еф Джи (Пощенска банка) и Обединена българска банка. Причина за това е понижението на рейтингите на техните банки-майки от онзи ден.

Във вторник рейтингите на двете гръцки банки – Eurobank EFG и National Bank of Greece бяха смъкнати от А- на ВВВ+ заради проблемите, които се наблюдават в Гърция. В страната се очакват трудности и дори рейтингът на държавните облигации може да бъде понижен заради големия бюджетен дефицит.

От Fitch съобщиха, че рисковият профил на двете поделения на банките у нас трябва да бъде понижен заради способностите на двете финансови институции да им оказват подкрепа. Така Юробанк И Еф Джи и ОББ вече имат дългосрочен рейтинг ВВВ, а не ВВВ+.

Перспективата пред двете банки обаче остава стабилна.

На подобна редукция са били подложени и рейтингите на поделенията на гръцките банки и в други страни, като например Южна Африка и Румъния.

Ситуацията в Гърция, която се огъва под огромните си задължения и притеснява цяла Европа, е много тежка, коментира по-рано днес шведският външен министър Сесилия Малмстрьом, чиято страна в момента председателства Европейския съюз. 

„Това е трудна ситуация, която изисква време, политически кураж и реформи“, допълва тя, цитирана от АФП. По думите й „ние (страните членки) сме семейство и трябва да се опитаме да се поддържаме едни други“.

В четвъртък от гръцкото правителство съобщиха, че задълженията на стрната достигат 300 млрд. евро, „което е най-високото равнище в съвременната история“.

*Допълнено към 17:20

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още